Mia Johnsen og Jasmin Jessen Clarke kastet seg ut i klassedebatt mandag.
Mia Johnsen og Jasmin Jessen Clarke kastet seg ut i klassedebatt mandag. Foto: Tor Johannes Jensen

– Spennende å være i ilden

Niendeklassingene fant seg sine parti og kastet seg ut i valgdebatten mandag.

De siste to ukene har niendeklassene på Stokmarknes skole gått gjennom hva kommunen gjør, hva den bruker penger på – og hvor mye den faktisk bruker. Der sperret noen øynene opp over at det faktisk går rundt 500 millioner kroner gjennom Hadsel kommune i løpet av et år. Etterpå har de pløyd seg gjennom lokale partiprogram og funnet saker de er opptatt av.

Mandag – på selve valgdagen – gikk de to klassene til debatt, med elever i rollene som talspersoner for ulike parti. I 9A handlet debatten om skolematordning, hvor det skal bygges for demenssyke i Hadsel, og om næringsområdet som er planlagt ved moloen på Hadselbrua.

Argumentene var kjent fra debatter med de virkelige partiene, samtidig som niendeklassingene hadde sine egne innganger til sakene også.

– Det var en artig opplevelse! Mora mi er politiker i Venstre, og jeg har vært med henne på noen møter, sier Mia Johnsen – som ikke helt overraskende snakket for Venstre i partidebatten.

– Spennende å være «in the fire», bli angrepet og måtte svare. Jeg hadde satt meg inn i de andre sakene, men den om industriområdet på Børøya var ny for meg, innrømmer Mia.

Bestevenninna Jasmin Jessen Clarke sto på den andre sida i debatten og snakket for Miljøpartiet de Grønne. Det ble spennende:

– Jeg syns jeg har lært mye om hvordan politikere jobber for å fremme saker. I Børøya-saka måtte jeg sjekke hva MdG faktisk mente om det, og så fulgte jeg det, smiler hun.