Tillitsvalgt: Stein-Håkon Eilertsen er tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund på Andøya og Evenes. Han er ikke overrasket over at det går mot milliardsmell for den omstridte Evenes-utbygginga. Foto: Fredrik Sørensen

Sprekken på Evenes: – Det stopper ikke på 8 milliarder

ANDØY: Spareplan er blitt til kostnadssmell for den nye Evenes-basen. Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) er klar på at sluttregninga blir høyere enn 8 milliarder kroner.

Den nye kampflybasen på Evenes blir flere milliarder kroner dyrere enn antatt, viser en rapport Forsvarsdepartementet har mottatt.

Evenes skal huse Norges nye kampfly og operative overvåkingsfly, som flyttes fra Andøya. Ved å samle alt på ett sted skulle Forsvaret spare penger, men denne spareplanen ser nå ut til å ryke, skriver Aftenposten.

– Jeg er ikke overrasket. Dette har vi varslet om og advart om i snart seks år, sier Stein-Håkon Eilertsen, som er tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund på både Andøya og Evenes.

Orienterte Stortinget

Da Stortinget bestemte seg for å bygge ut Evenes for både kampfly og maritime patruljefly i 2016, var rammen på 3,5 milliarder. Rammen ble senere økt til 5,2 milliarder kroner.

Nå viser det seg at basen kan komme til å koste opp mot 8 milliarder kroner, sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) i Stortingets spørretime onsdag. Det er i så fall mer enn dobbelt så mye som man la til grunn da Andøya flystasjon ble vedtatt nedlagt for fem og et halvt år siden.

Det nye estimatet kommer fra en gjennomgang Holte Consulting har utført for Forsvarsdepartementet. Den skal offentliggjøres før påske, ifølge forsvarsministeren.

– De høyeste tallene er opp imot 8 milliarder, men det avhenger litt av hva som skal inn i prosjektet, sa Enoksen i Stortinget onsdag.

Kostnadssprekken kan også bli enda større enn dette, skriver Aftenposten. Årsaken er et vernet våtmarksområde like ved basen, ifølge avisen.

– Blir dyrere

Stein Håkon Eilertsen i NOF kjente på både irritasjon og frustrasjon da han fikk høre forsvarsministerens orientering i Stortinget om den eksterne rapporten som Forsvarsdepartementet nå har fått overlevert.

– Enoksen var tydelig på at vi får vite de faktiske kostnadene først når utbyggingen en gang er ferdig. Det har han jo helt rett i. Med min kjennskap til utbygginga, er jeg sikker på at det ikke stopper på 8 milliarder. Den endelige regninga blir større enn det, slår Eilertsen fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som plager meg, er at ingen blir stilt til ansvar. Det er ikke første gang vi ser noe som dette i statlige prosjekter og utbygginger. Jeg forstår det rett og slett ikke, sier han.

Eilertsen og NOF har kjempet innbitt for å få alle tall og alle fakta på bordet knyttet til den omstridte nedleggelsen av Andøya flystasjon og flyttinga av MPA-basen til Evenes.

– Vi har vært tydelige fra dag én, både hva angår økonomi og øvrige utfordringer. Vi er blitt latterliggjort og stemplet som et ekkokammer, men det har jo vist seg at vi har hatt rett. Solberg-regjeringa sto med hodet i sanden, og den forrige forsvarsministeren hisset seg stort sett opp når Andøya ble nevnt. Dagens forsvarsminister skal i alle fall ha honnør for at han forsøker å få oversikt, sier Eilertsen.

I spørretimen i Stortinget lovet Enoksen – med forbehold – åpenhet om milliardsprekken på Evenes.

– Vi gjennomgår rapporten nå for å se om det er ting i rapporten som må eller bør unntas offentlighet, og tar sikte på å offentliggjøre rapporten før påske, sa Enoksen fra talerstolen.

– Jeg forventer full åpenhet, og vil følge nøye med på det som kommer. Jeg har ulike erfaringer med Forsvarsdepartementet og hemmelighold, sier Eilertsen.

– Trist

At Evenes-prosjektet som skulle spare Forsvaret for penger nå går på en milliardsprekk, er ingen god følelse for Eilertsen.

– Jeg er ikke der at jeg vil rope «hva var det vi sa». Det er rett og slett trist at man nå skal bruke så mange offentlige milliarder på å finansiere kostnadssprekken på Evenes, når behovet er så stort i resten av Forsvaret. Med milliardene som nå må pøses inn for å komme i mål på Evenes, kunne vi ha sørget for at Forsvarets personell hadde hatt uniformer og utstyr, sier Eilertsen.

Han minner om hva daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sa da hun besøkte Evenes etter at vedtaket om å samle kampfly og overvåkingsfly var gjort.

– Det slående er hvor mye som allerede befinner seg på basen, fra sheltere og kontorbygg til ammunisjonslager og alt som trengs for å drifte en moderne base – og hvor godt vedlikeholdt det er. Det er nesten bare å skru på lyset. Det er nok ikke alle klar over, sa Søreide til Harstad Tidende i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Stortinget onsdag, da han orienterte om kostnadssprekken, uttalte Odd Roger Enoksen blant annet at «det har vist seg at tilstanden på bygg har vært til dels dårligere enn det som ble lagt til grunn».

– Jeg husker godt uttalelsen til Ine Eriksen Søreide. Hun kan helt klart ikke ha vært tilstrekkelig oppdatert. Det hjelper ikke med en ny lyspære, når bryteren er gått ut på dato, sier Eilertsen.

– Må ikke ramme personellet

– Hva nå?

– Nå må bare Stortinget bevilge pengene som trengs. Denne farsen skal ikke ramme personellet på Evenes, sier han.

– Men er det verdt det? Når kostnadssprekken er finansiert, vil man da få en bedre base på Evenes enn man har på Andøya i dag?

– Som jeg hele tiden har sagt: Andøya har helt klart bedre forutsetninger. 65 års drift og erfaringer viser at basen fungerer ekstremt godt til formålet. De topografiske forholdene er bedre på Andøya, og det er større areal. Ikke minst hva angår sikkerhetssoner. Stortinget har derimot valgt Evenes. Det må vi forholde oss til. Og så må vi gjøre det beste ut av situasjonen, sier Eilertsen.