– Jeg har ingen prestisje knyttet til å endre synspunkt i denne saken, hvis det viser seg at de fagmilitære vurderingene peker i en annen retning og det er forsvarlig med tanke på forsvarsevnen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre om Andøya flystasjon torsdag.
– Jeg har ingen prestisje knyttet til å endre synspunkt i denne saken, hvis det viser seg at de fagmilitære vurderingene peker i en annen retning og det er forsvarlig med tanke på forsvarsevnen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre om Andøya flystasjon torsdag. Foto: Nina Jentoft

Støre har uttalt seg om Andøya igjen. Slik reagerer tillitsvalgt

ANDØY: Torsdag møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre medlemmer av LO Stat for å diskutere valgnederlaget. Andøya flystasjon var et av temaene som ble diskutert.

Onsdag 11. september – to dager etter at Arbeiderpartiet gjorde et historisk dårlig kommune- og fylkestingsvalg i Nord-Norge – var partileder Jonas Gahr Støre hovedgjest i Dagsrevyen på NRK1.

Andøya ble trukket fram

Ap-lederen diskuterte valgresultatet – og den omstridte Andøya-nedleggelsen ble av programlederen trukket fram som en av årsakene til at Arbeiderpartiet gikk så kraftig tilbake i nord.

Støre slo da fast at han forstår at vedtaket om å legge ned Andøya skaper frustrasjon, men var også klar på at Arbeiderpartiet fortsatt står på vedtaket.

Partilederen begrunnet Arbeiderpartiets valg om å inngå det omstridte Andøya-forliket, med Høyre og Frp, med at det var nødvendig«å bygge en base partiet faglig sett mener kan romme flyene som basen skal romme»– det vil si maritime patruljefly av typen P-8A Poseidon, som om få år erstatter P-3 Orion.

Andøya – igjen

Torsdag denne uka ble Andøya flystasjson tema – igjen. Da møtte Støre medlemmer av LO Stat på et møte i Oslo,ifølge frifagbevegelse.no.

– Denne saken vil forfølge dere helt frem til neste stortingsvalg i 2021, sa Stein-Håkon Eilertsen, tillitsvalgt i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) ved Andøya flystasjon.

Ifølge nettstedet uttrykte Eilertsen skuffelse over hvordan Arbeiderpartiet har håndtert den betente Andøya-saken.

– Det er et paradoks at dere har endt opp som den store, stygge ulven i denne saken fordi dere som et seriøst parti ikke har lyttet til folket. Det er skuffende at dere ikke tok til dere innspillene vi hadde, sa Eilertsen.

Støre slo fast at Arbeiderpartiet står inne for beslutningen om å legge ned Andøya for å bygge opp samme kapasitet fra bunnen av på Evenes, om lag ti mil i luftlinje lengre inn i landet.

– Det er ikke snakk om at vi har «diltet etter Høyre» i denne saken, slo Støre fast, ifølge frifagbevegelse.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han skal ha avvist at det er gått politisk prestisje i saken i Arbeiderpartiet, slik mange har hevdet de tre seneste årene.

– Jeg har ingen prestisje knyttet til å endre synspunkt i denne saken, hvis det viser seg at de fagmilitære vurderingene peker i en annen retning og det er forsvarlig med tanke på forsvarsevnen, sa Støre, ifølge frifagbevegelse.no.

– Må begynne å lytte

Til Bladet Vesterålen sier Stein-Håkon Eilertsen i NOF at Støres svar var som forventet.

– Som jeg sa til han i debatten: Arbeiderpartiet har fortsatt muligheten til å «redde ræva» i denne saken, og i nord, men da må Støre og partiet som helhet begynne å lytte til fagfolkene og fagbevegelsen. Det forventer jeg at de gjør, sier han.

Eilertsen er glad for at Støre sa at han ikke har noen form for prestisje knyttet til saken.

– Han åpnet jo opp for å se på saken på nytt hvis det viser seg at det forsvarsfaglig er riktig. Vi er mange som skal hjelpe han å se hva som er riktig å gjøre i denne saken i tida framover, sier Eilertsen.

Han håper at Støre holder løftet han ga i LO Stat-møtet, om at Arbeiderpartiet skal følge nøye med i denne saken framover.

– Men det er ikke tilstrekkelig å sitte stille i båten og følge med. Jeg mener Arbeiderpartiet må stille konkrete spørsmål om det som er kommet opp den seneste tiden. Blant annet om turbulens-utfordringene, og hva Luftfartstilsynet mener om dette. Det er en rekke andre utfordringer knyttet til MPA-utbygginga på Evenes som også bør bli gjenstand for politisk diskusjon, og det bør Arbeiderpartiet som opposisjonsparti grave i, sier Eilertsen.

Mange innlegg

Arbeiderpartiet har for øvrig fått mange tilbakemeldinger på Facebook den seneste uka, etter Støres uttalelser om Andøya. Harald Fodstad, tidligere kommunestyremedlem for Andøy Venstre (nå utmeldt) postet fredag kveld dette innlegget på Facebook-sida til Ap:

«Jeg lurer på hvorfor jeg ikke får svar på mitt enkle spørsmål vedrørende merknaden til vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Jeg og svært mange med meg ønsker å høre Arbeiderpartiets oppfatning om tiden nå er kommet til å se på vedtaket om nedleggelsen på nytt, basert på merknaden dere fikk med i 2016. Vi og mange med oss mener jo at det har dukket opp mange forhold som ikke var kjent i 2016, men som i dag er både kjent og dokumentert. Av fare for å gjenta meg selv nevner jeg kun stikkordsvis:  

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Forsvaret sier selv at MPA-flyene ikke behøver luftvern da de deployeres til sikre baser ved en tilspisset situasjon.

• Økonomien som lå til grunn i 2016 stemmer ikke i dag, overskridelser på Evenes, dyrere på Andøya siden denne blir beredskapsbase.

• Andøya overlates ikke som lovet til sivilsamfunnet.

• Sikkerhet vedrørende turbulens pga ny MPA-hangar.

• For liten plass på Evenes for mottak av allierte fly, ubegrenset plass på Andøya.

• Våtmarkene rundt Evenes har RAMSAR-status som blant annet setter begrensninger på valg av avisingsvæske (Urea kan ikke benyttes). 

Dette er det jeg kommer på i farten. I tillegg har et stort antall fagfolk både innenfor og utenfor Forsvaret i utvetydige ordelag advart mot å flytte til Evenes. For en enkel sivilist som undertegnede synes det som Ap har svært gode grunner til å aktivere sin merknad. Om dere likevel velger å ikke gjøre dette, lurer jeg på hva som egentlig skal til. Var hele merknaden kanskje en papirtiger, en konstruksjon som kun var beregnet til å berolige de som var uenige i vedtaket, men som ikke var ment å tre i kraft?»