Orion P-3N flyet «Hjalmar Riiser-Larsen» fra 333-skvadronen i en hangar på Andøya flystasjon.
Orion P-3N flyet «Hjalmar Riiser-Larsen» fra 333-skvadronen i en hangar på Andøya flystasjon. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Støre i brev til Frp og Høyre: – Dette framstår som ny og oppsiktsvekkende informasjon

ANDØY: Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer på at Nordland Frp i Bladet Vesterålens politiske utspørring sier seg helt enig i at regjeringa må legge fram en ny, uavhengig utredning om Andøya flystasjons framtid så Stortinget kan vurdere saka på nytt.

Bladet Vesterålens utspørring av de politiske partiene foran valget viser at kravet om ny, uavhengig utredning om Andøya flystasjons framtid er tverrpolitisk og nesten unisont i Nordland. 

Uavhengig utredning

Svarene viser at Høyre er helt uenig. 

Arbeiderpartiet er også skeptisk, men ikke helt avvisende til tanken. 

Resten erklærer seg enig i kravet om ei uavhengig utredning: Det gjelder Fremskrittspartiet – som deltok i forliket om Forsvarets langtidsplan – og dessuten Venstre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, som alle er helt enig i kravet. 

Miljøpartiet de Grønne sier seg også enig, men ikke hundre prosent. Partienes syn er innhentet av Bladet Vesterålen gjennom direkte kontakt med dem.

– Oppsiktsvekkende

Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer kraftig på at Frp sier seg helt enig i kravet om ny, uavhengig utredning, som miljøene som kjemper for flystasjonen på Andøya har krevd.

Søndag sendte Støre et brev til de parlamentariske lederne i regjeringspartiene Høyre og Frp, Trond Helleland og Harald Tom Nesvik.

Der viser Støre til forliket om langtidsplanen for Forsvaret som Ap inngikk med regjeringspartiene i november i fjor.

– I forliket som Arbeiderpartiet inngikk med regjeringspartiene ble det bestemt at regjeringen skulle komme tilbake til Stortinget i revidert nasjonalbudsjett med gjennomgang av beslutningsgrunnlaget for alle baseendringer. Stortinget mottok ikke noe informasjon om endringer i tallgrunnlaget i proposisjonen fra Finansdepartementet i mai, skriver Støre.

– Har Stortinget fått all info?

– Til Bladet Vesterålen sier imidlertid Fremskrittspartiet seg helt enig i følgende: «Regjeringa må legge fram en ny, uavhengig utredning om Andøya flystasjons framtid så Stortinget kan vurdere saka på nytt». Dette finner vi oppsiktsvekkende. Hvis finansministerens parti mener at de økonomiske beregningene for flytting av basen for maritime patruljefly trenger en ny gjennomgang utarbeidet uavhengig av Finansdepartementet, er det vanskelig å se at Stortinget kan ha fått all informasjon i denne saken, påpeker Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mangelfull eller feilaktig?

Han fortsetter:

– Arbeiderpartiet står ved forliket om langtidsplanen, men dette fremstår som ny og oppsiktsvekkende informasjon. Er det slik at statsråd Jensen ikke har nødvendig tillit til Finansdepartementets beregninger? Hvis det er tilfelle, må det bety at regjeringen har gitt Stortinget mangelfull eller feilaktig informasjon. 

Krever tilbakemelding

Støre krever umiddelbar tilbakemelding fra Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp).

– Er dere som parlamentariske ledere for de to regjeringspartiene kjent med informasjon som gir grunnlag for å si at regjeringen må legge frem en ny, uavhengig utredning? spør han.