Næringskomiteen sier ja: En enstemmig næringskomité på Stortinget sier ja til Andøya spaceport. Foto: Innsendt

Stortinget vil ha Andøya Spaceport

ANDØY: Næringskomiteen på Stortinget sier enstemmig ja til å bygge Andøya Spaceport. Foreløpig følger det ikke penger med.

Andøya Spaceport, som eies 90 prosent av staten og 10 prosent av Kongsberg Defence & Aerospace, har gjennom flere søknader bedt om finansiering fra staten for å kunne bygge en oppskytningsbase for små satellitter på Andøya.

Gjennom de siste ukene er det kommet bred nasjonal støtte til realisering av Andøya Spaceport. Aktører som Abelia, Tekna, Kongsberggruppen, Nammo, NIFRO, UiT og NTNU har alle understreket hvor viktig det er å få på plass Andøya Spaceport.

Les også
Enoksen: – Dette er det vi har ventet på

Nå sier en enstemmig næringskomité ja til etablering. Det skjer i forbindelse med stortingsmeldinga «Høytflyvende satellitter – jordnære formål. En strategi for norsk romvirksomhet», som er til behandling i komiteen nå. Innstillinga skal avgis 4. juni.

Fylkesrådslederen

Les også
Ebbesen: – Norge skal vinne konkurransen om satelittbasen

Lederen i fylkesrådet i Nordland, Tomas Norvoll (Ap), betegner det som en fantastisk nyhet.

Les også
Freiberg presser på for Spaceport-penger før sommeren

Han viser til at det foregår et «rom-kappløp» i Europa, der mange land melder interesse for å legge til rette for oppskyting av satellitter og raketter til verdensrommet. Norvoll peker på at Andøya i mange år har vært en naturlig del av romfartsutviklingen.

– Med å satse på Andøya Spaceport vil man befeste seg som en helt sentral aktør i denne bransjen, sier en svært fornøyd fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap) i ei pressemelding.

Norvoll mener det ville være dårlig politikk å la denne anledningen gå fra seg. Nå er han svært fornøyd med at det ser ut til at saka kan gå Andøyas vei.

Nordområdepolitikken

Les også
Tung og bred støtte til Andøya Spaceport: – Vi kan ikke la denne muligheten gå fra oss

– Dette handler om kompetansearbeidsplasser, det handler om å gi nordområdepolitikken et reelt innhold, og det handler om å satse i en bransje der Andøya har helt spesielle naturlige forutsetninger. Og ikke minst handler det om å bygge videre på et grundig arbeid som har vært gjort over mange år på Andøya, sier fylkesrådslederen.

– Må følge med penger

Les også
Andøy er fortsatt i fase én: – Det er i fase to det blir kritisk

Andøya Spaceport har søkt om 1,3 milliarder kroner, men man har åpnet for at pengene kan komme på ulike måter – som lån, statsstøtte eller i annen form.

Norvoll poengterer at det må komme pengene i revidert nasjonalbudsjett som Stortinget avgir i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er nå muligheten er der. Næringskomiteen mener alvor, og det må gi seg utslag i at pengene bevilges nå, sier Tomas Norvoll.

Les også
Dette sier den nye næringsministeren om Andøya Spaceport