Dagens MPA-base: P-8 Poseidon fra US Navy på Andøya flystasjon. Foto: Forsvaret

Andøya-forslaget får ikke flertall: SV får støtte av MDG og Rødt, men Sp stemmer mot

ANDØY: Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt stemmer for SVs forslag i Stortinget, om at MPA skal være på Andøya. Sp stemmmer mot. – Det er ikke nå slaget står. Det sto på Hurdal, sier Siv Mossleth (Sp).

– MDG har hele veien vært tydelige på at Andøya er best egnet til å huse de nye MPA-flyene. Vi er helt på linje med fagfolkene, som sier at militærfaglig er Andøya den desidert beste løsningen. Dette sa MDG før valget, og det sier vi også etter valget, heter det i ei pressemelding fra partiet.

MDG-politiker fra Vesterålen, Toine C. Sannes, kommenterer saka slik:

– Vi følger også utviklingen på Evenes, der Forsvarsbygg enda ikke vet hvordan de skal håndtere kjemikalieutslipp i et internasjonalt vernet Ramsar-område, sier Sannes.

Ifølge VOL vil også Rødt stemme for SVs forslag.

Forslaget blir likevel nedstemt med god margin, kan Bladet Vesterålen opplyse. Den nye Ap- og Sp-regjeringa – så vel som den tidligere Solberg-regjeringa – stemmer nemlig mot.

Sps Siv Mossleth bekrefter partiets standpunkt overfor Bladet Vesterålen. Hun retter også pekefingeren mot SV:

– Hvis Andøya flystasjon har betydd noe for SV, så burde de ikke forlatt regjeringsforhandlingene på Hurdal. Det var der slaget sto, og det var der saken ble avgjort. Med SV til stede da Andøya flystasjons framtid skulle avgjøres, kunne utfallet blitt annerledes. I dag har ikke forslaget deres noen sjanse til å få flertall, sier Mossleth.

– Jeg er selvfølgelig kjempeskuffa over at vi ikke lyktes på Hurdal, sier Mossleth, som bekrefter at Sp stemmer mot SVs forslag torsdag.

Det var onsdag SV-leder Audun Lysbakken fremmet et løst forslag i Stortinget, i forbindelse med trontaledebatten. Det lød: «Stortinget ber regjeringa beholde Andøya flystasjon som base for de maritime overvåkingsflyene våre».

Til Bladet Vesterålen uttalte SV-lederens partifelle, stortingsrepresentant Mona Fagerås fra Nordland, følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har hele tida vært tydelige i denne saken. Men Sp har ropt så høyt at det er de som har fått all oppmerksomheta. Vi lovet at vi skulle kreve omgjøring i denne saken, og det gjør vi nå.

Stortinget stemmer altså over SVs Andøya-forslag torsdag ettermiddag – men det er allerede kjent at forslaget faller.

Les også
Vil berge Andøya flystasjon: SV fremmer forslag i Stortinget
MDG-politiker: Toine C. Sannes. Foto: Inger Merete Elven
Les også
Sp ofret Andøya – den nye regjeringa kompenserer med kraftpakke