Debatten om lokalisering av ambulansehelikoptrene har blusset opp den seneste tiden.
Debatten om lokalisering av ambulansehelikoptrene har blusset opp den seneste tiden. Foto: Svein Rist

Synspunkt | Skal vi samarbeide eller være så «rause» at vi stjeler fra naboen?

Skal vi i fremtiden klare å utvikle Vesterålen, så kommer ikke det til å være gjennomførbart om en forsøker å ødelegge for naboen, skriver Kurt Jensen og Bent-Joacim Bentzen fra Hadsel Sp i dette innlegget.

Under avviklingen av årsmøtet i Vesterålen Regionråd, ble det fra flere hevdet at det fremover måtte sees på flere samarbeidsområder.

Sortlands ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) har tvert imot i det siste vært ute i media med saker som har klart preg av det motsatte. Samarbeid er ikke å stjele fra naboen for å ta til seg selv.

Vesterålen legevakt ble i sin tid etablert på Stokmarknes, med base ved sykehuset. Dette skjedde etter en lang runde med utredninger og politiske samtaler i regionrådet. Faglig var det en stor fordel å ha tilknytningen til sykehuset. Nærhet til utstyr og kompetanse som der forefinnes var og er essensielt.

Dette synes nå å være fortrengt av Bjørkmo. I valgkampmodus er tydeligvis alle knep tillatt, kan det synes som, både fra Ap og Frp.

Så er det jobbingen for å få ambulansehelikopteret til Skagen flyplass. Også her kommer den «rause» storesøsteren frem. Fordelene med Skagen er faktisk at det ligger midt i Lofoten og Vesterålen. Dette er de to regionene som statistikken over oppdrag viser at har fått mye mindre gjennomførte oppdrag i forhold til ETS-kommunene, Harstad og Narvik.

Valgkampen skal kjøres også på dette området.  Enighet i en region skal åpenbart ikke forekomme, ser det ut til, til fordel for Bjørkmos agendaer. Det faktum at Hadsel allerede har en velfungerende flyplass som i stor grad er tilrettelagt for ambulansehelikopter fremstår også som en bagatell, skal man følge Bjørkmos resonnement. At Kystvakten har base på Sortland er absolutt ikke et argument for å lokalisere ambulansehelikopter på Sortland, heller tvert imot. Når NH90 omsider dukker opp, så vil Sortland ha en luftbåren kapasitet som kan nyttes gjennom bistandsinstruksen. Det virker som om Bjørkmo har studert regjeringens strategi og vil samle alt i en og samme kurv.

Skal vi i fremtiden klare å utvikle Vesterålen, så kommer ikke det til å være gjennomførbart om en forsøker å ødelegge for naboen, tvert imot. Alle forsøkene de siste 20-årene viser at det er flere områder som det kan gjøres mye mer med når det gjelder samarbeid. Dessverre har man en stygg tendens til å stoppe samarbeid når det kommer til lokalisering. Man må skape et samarbeidsklima som sørger for jevn fordeling i regionen, en fordeling som baserer seg på kommunenes fortrinn og muligheter. Kommer vi til det punktet, så har vi en mulighet til å lykkes i å gjøre Vesterålen til et enda bedre sted å bo, leve og arbeide i.

Spontane valgkamputspill som Bjørkmo kommer med her vil dessverre gi den motsatte effekt.

Kurt Jensen, 

ordførerkandidat Hadsel Sp

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bent-Joacim Bentzen,

3. kandidat Hadsel Sp