Sager ved: Agnes og Aurora får lov å bruke saga når de er ute ved gapahuken. Foto: Hilde Jørgensen

I denne barnehagen sover barna ute i hengekøyer og får lunsjen fra bålpanna

SORTLAND: Etter at Kleiva barnehage ble en naturbarnehage er søkelyset enda mer rettet mot natur og miljø.

Et av de nyeste innslagene er gapahuken som er bygd nylig ved grillhytta og uteplassen ved landbruksskolen.

Gapahuken er bygd i fjor høst hovedsakelig av de to ansatte Ronny Slotnes og Bjørnar Vollan og foreldre. Og den brukes jevnlig.

– Den blir en base for turer vi tar med barna ut i marka. I gapahuken er det gjort plass til hengekøyer, slik at de minste kan ta formiddagsluren sin her, og dermed at vi kan utnytte dagen mer, sier Vollan.

Ny gapahuk: Bjørnar Vollan sier den nye gapahuken blir mye brukt av barnehagen. Foto: Hilde Jørgensen

Godt utgangspunkt

Ved siden av er ei grillhytte som har stått der i mange år, der ungene kan varme seg på sure og kalde dager.

– Ungene er ute hver dag, og innimellom bruker vi dette stedet. Vi har mange turmål i fjell og daler, som vi går til herfra, sier Vollan.

Her om dagen var det varm lunsj laget i bålpanna. Ungene fikk før det handtere ulikt verktøy, og så ut til å kose seg stort i en avslappet og naturlig atmosfære.

– Vi lager et fuglehus, sa Marelius og Filip, som brukte hammer og spiker.

I lavvoen: Lavvoen ved barnehagen blir mye brukt, her kan man varne seg ved vedovenen og spise maten sin i koselig atmosfære. Liam, Arya, Leah Sofie og Sverre inntar lunsj. Foto: Hilde Jørgensen

Natur og miljø

I fjor ble Kleiva barnehage til Kleiva naturbarnehage.

– Det betyr ikke at vi bare er mye ute, men det betyr at vi også har en mer miljøvennlig profil, sier styrer Siri Strand.

Barnehagen har da virkelig tatt i bruk de mulighetene den har, der den ligger ved havet omkranset av jordbruksland og med enkel tilgang til turmuligheter i skog og mark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fisketur: Oda, Marelius, Aurora, Noah og Tilje – Emilie er på isfiske, og fik masse fisk. Foto: Innsendt

– Det er alltid en gruppe av de 35 barna på tur, vi har også en båt til disposisjon, som vi fisker fra og drar på turer i, sier Strand.

– Vi tar nesten aldri bussen, men går alle steder. Det er bare når vi skal inn til Sortland på kulturtilbud at vi tar bussen, sier hun.

Lokalmat

Og nettopp søkelyset på mat er styrket. Om de får fisk på fisketurene, lager de den til og spiser den i barnehagen. De dyrker poteter, urter og bær, og de sanker sopp og ville bær. Et besøk til Gårdsslakteriet på Bø blir det gjerne og de har landbruksskolen i nærheten, der de kan se på dyrene og oppleve gårdsånd.

Natur og miljø: Styrer Siri Strand ved Kleiva Naturbarnehage SA sier de satser mer og mer på miljøperspektivet i driften og og pedagogikken. Foto: Hilde Jørgensen

– Lokal mat og forankring i hvor maten kommer fra er viktig. Vi spiser mye grønnsaker, og vi baker for eksempel våre egne brød, sier Strand.

Bevisstheten om miljø, gjør at innkjøpene blir tilnærmet plastfrie og miljøvennlige. I tillegg har de begynt å kompostere matavfall, noe som ender som næringsfull jord for grønnsaker til våren.

Grønn og stabil

– Vi startet i 2019 med prosjektet og fikk ny profil i mai i fjor. Nå føler vi at vi er der vi vil være, sier hun.

– Barnehagen er et godt alternativ fordi den har et godt utgangspunkt for natur og jordnære tilbud. Barna her har nærkontakt med naturen, mener hun.

Ute: Aurora og Marelius nyter god lunsj ute i det fri. Foto: Hilde Jørgensen

Barnehagen har gått en lang vei for sin grønne profil, de er medlem i Nettverket for natur og gårdsbarnehager, som bruker naturen som arena for sin pedagogiske drift. Til sammen er det 68 slike barnehager i Norge. Kleiva barnehage er en privateid og foreldrestyrt barnehage, som per tiden er fullsatt. Det er åtte ansatte, fire menn og fire kvinner. Barnehagen tar også inn studenter i praksis.

– Vi føler at de som begynner her er veldig fornøyde, og blant de ansatte har vi et voksent og stabilt miljø med lite fravær. Vi ser jo også at ungene trives, sier Strand.

Potetavling: Det ble bra potetavling i barnehagen. Foto: Innsendt
Matpause: Theo og Isak koser seg med grønnsakssuppe sammen med Enok Enoksen som hjelper dem. Foto: Hilde Jørgensen
Ved fjæra: Utearealet gir adgang til fjæra, som gir stor uteaktivitet og Nor og Johanne er med på det. Foto: Hilde Jørgensen
Planter: Det plantes på våren. Aurora, Nikolai og Agnes har jord i pottene. Foto: Innsendt
Hammer og spiker: Marelius og Filip spikrer fuglehus når de er på tur i gapahuken. Foto: Hilde Jørgensen
Lunsjtid: Ronny Slotnes og Anne Mari Stokland med barna på tur i gapahuken. Foto: Hilde Jørgensen