Gode tall: Tidligere enhetsleder Lina Vibe, Sten Magne Engen og avdelingsdirektør Brynjar Pettersen. Foto: Christine Nevervik

Tar seg opp igjen: – Det er først nå arbeidet starter

Turistene er tilbake etter pandemien. Det har vært merkbart for det nye hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Etter en laber start, har besøkstallene til Museum Nord tatt seg opp igjen denne sommeren. Noen har merket det mer enn andre, for eksempel på Andøya.

Hurtigrutemuseet på Stokmarknes åpnet høsten 2021. Hvordan har det første året vært?

– Vi er tålelig godt fornøyde. Generelt sett er besøkstallene gode i hele Museum Nord i sommer. Når det gjelder hurtigrutemuseet, har det vært brukbart med folk, men vi har ambisjoner om å få tallene enda mer opp, sier avdelingsdirektør Brynjar Pettersen.

Økning

Siden museet kun har vært åpent ett år, er det vanskelig å sammenligne med tall fra tidligere, men Pettersen forklarer at det merkes godt at turistene er tilbake og at Hurtigruten igjen har flere anløp.

– I vinter så var det jo sånn at det var flere avlyste anløp og færre passasjerer. Nå ser vi virkningen av at turistene har kommet tilbake. Det har vi merket godt sier han.

Antallet besøkende på museet i juli har røft regnet ligget på mellom 250 og 400 om dagen, og rundt 1.500 i uka. Det er langt flere enn i vinter, men Pettersen sier de har ambisjoner om langt flere besøkende i framtiden.

– Dette er jo det første året vi driver, så ting må få gå seg litt til. Det er helt greie tall, men vi har ambisjoner om å få dem opp.

Han påpeker at fra og med neste år burde det komme en økning.

– Spesielt når det kommer til markedsføring. Det er jo noe som må skje ett år i forveien. Sånn sett så blir det mer spennende å se hva slags innvirkning det får til neste år, sier han.

Besøk: Hurtigrutemuseet på Stokmarknes har hatt gode besøkstall i sommer. Men til neste år håper de på ytterligere økning. Foto: Christine Nevervik

Unntakstilstand

Tallene fra juli måned er bare omtrentlige. de blir ikke klare før i slutten av måneden. Men alt i alt har sommeren vært god.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Generelt i hele Museum Nord så var juni måned en god måned. Også juli ser ut til å bli bra.

Riktig nok er det vanskelig å få gode tall, med tanke på de unntakene som har vært de siste årene.

– Vi må tilbake til 2019 for å finne reelle tall.

Både i 2020 og i 2021 holdt flere av museene stengt i perioder.

– I fjor var det jo enkelte plasser som holdt stengt hele sommeren, andre perioder. Det har jo vært en lengre periode med unntakstilstand, sier Pettersen.

– Et av problemene vi har hatt er jo ansatte som har fått covid. Det skapte problemer flere steder.

Nå er forhåpentligvis tida inne for å drive mer normalt igjen.

– Vi håper på det. Det er godt å se at turistene er tilbake igjen.

Hurtigrutemuseet: Venstre-politiker Abid Raja under åpning av Hurtigrutemuseet 28. august 2021. Foto: Mareno Leonhardsen

Fornøyde

Blant museene som har hatt stor trafikk i sommer er Andøymuseet og Bø museum.

– Begge de plassene har det vært høy aktivitet. I tillegg så har vi også hatt mye besøk i Alsvåg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det gjelder hurtigrutemuseet har det lenge vært planlagt å komme i gang med en bussordning der gjestene kna fraktes fra Sortland til Stokmarknes. På den måten vil passasjerene fra hurtigruten få lengre tid på museet.

– Ordninga er dessverre ikke oppe og går helt enda. Det tar litt tid å innarbeide, men vi håper å komme i gang med også den etter hvert.

Alt i alt er det mye som skal på plass det første driftsåret.

– Vi ser på dette som et testår, der vi kan se på hva som fungerer og hva vi kan gjøre bedre.

Men tilbakemeldingene har vært gode, sier Pettersen.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger på at museet et flott og at det gjøres en god jobb. Det er vi glade for.

Snart starter også jobben med å finne en ny enhetsleder, etter at det ble kjent at Lina Vibe har bestemt seg for å bytte jobb.

– Den stillingen er ikke lyst ut enda, men vi planlegger å lyse den ut ganske kjapt, og håper en ny leder er på plass i løpet av august, sier Brynjar Pettersen.