Politibil: Illustrasjonsbilde. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Hadselmann tatt uten førerkort igjen: Denne gangen røk bilen

HADSEL: Politiet skal ha tatt samme mann flere ganger for å kjøre uten førerkort. Denne nyligste gangen gikk de hardere til verks.

– En mann i tjueårene som har blitt anmeldt gjentatte ganger tidligere for kjøring uten gyldig førerkort, ble onsdag stoppet av politiet. Denne gangen ble bilen hans tatt i beslag av politiet og det ble opprettet sak. Dette skjedde i Hadsel kommune, skriver Per Erik Hagen i politiet i Lofoten og Vesterålen.

Potensielt fengsel

Avhengig av hvor mange ganger mannen har blitt tatt før, kan det bli til fengselsstraff. I vår så vi to eksempler på det.

En sortlending som ble straffet for førerkortløs kjøring for 21. gang ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel i mars. Den 20. gangen han ble tatt var fengselsstraffen 28 dager.

Da en annen mann ble dømt for sin 11. tur uten førerkort, slapp han såvidt fengsel på grunn av livssituasjonen sin. Retten påpekte da at man vanligvis begynner å dømme ubetinget fengsel fra fjerde gang noen kjører uten førerkort.

– Retten antar videre at siktede forstår hva han setter på spill ved nye lovbrudd, slo dommen fast.

Først skilt, så bil

Vi spør politiet:

– Hvor ofte er det politiet går til slike skritt ved kjøring uten førerkort? Og hva er terskelen for å beslaglegge noens bil i slike tilfeller?

– Ved kjøring uten gyldig førerkort vil politiet ta beslag i kjøretøy kun når dette er nødvendig for å hindre gjentatte kjøringer, svarer politiinspektør Bjarte Walla.

– Ved førstegangsovertredelser vil det i praksis ikke bli foretatt beslag i kjøretøy, og ved gjentatt kjøring vil politiet først forsøke bruksforbud på kjøretøyet. I et slikt tilfelle vil skiltene på kjøretøyet bli beslaglagt. Dersom heller ikke dette hjelper, eller dersom vi anser at et bruksforbud ikke vil fungere etter sitt formål, vil politiet vurdere beslag av kjøretøy. Terskelen for beslag er relativt høy, men politiet vil foreta beslag når dette anses nødvendig,

Les også
Dømt for 11. kjøretur uten førerkort
Les også
Kjørte uten førerkort: 30 dager i fengsel