Juleteater: Ellinors Julefortelling blir årets juleteater på Dverberg. Det vil bli vist som adventsluke-TV på nett. Bak det hele står gjengen som har laget Oliver Twist, Annie, Scrooge, Robin Hood og nå sist Usynlig selskap.
 Fra venstre: Per Magnus Barlaug, Mette Spjelkavik Enoksen, Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising. Foto: Innsendt

Teaterklubben med storsatsing til jul

ANDØY: Det blir juleteater på Dverberg i år også, men på en helt ny måte. Mette Spjelkavik Enoksen skriver akkurat nå på et manus til en 24 episoders lang adventshistorie.

Adventshistorien spilles inn på video på Dverberg i oktober og november. Resultatet kan publikum se på nett hver dag fra og med første desember, til og med julaften.

– Det ble tidlig klart at vi måtte tenke helt nytt i år. Vi visste at vi ikke kunne samle drøyt 100 barn og voksne tett sammen bak scenen i bygdas samfunnshus. Og det å stue mellom 200 og 250 tilskuere inn i salen til seks forestillinger ville heller ikke være mulig. Men vi ville heller ikke avlyse, sier produsent Svein Spjelkavik i Teaterklubb’81 på Dverberg i ei pressemelding.

To verdener

Serien skal filmes av to lag, på to forskjellige steder. I en privatbolig i Barå og i Dverberg samfunnshus sin storsal, som for anledningen blir omgjort til fullskala filmstudio.

– Vi følger tre søstre, lillesøster Ingrid (8), Ellinor (11) og storesøster Anna (15) gjennom adventstida. Mammaen deres jobber i Forsvaret, og er på internasjonalt oppdrag. Jentene gleder seg veldig til hun kommer hjem til jul, for hun har vært borte siden før sommeren. Pappaen til de tre jentene er marinbiolog, og nå må plutselig han også reise bort på jobb. Det er gjort et funn på Vestlandet og pappa trenges der. Dermed blir det jentenes tante – spilt av manusforfatter Mette – som tilbringer mest tid med de tre akkurat denne adventen, sier Spjelkavik.

– Hver kveld leser de i en adventsbok. Den handler om lille Virginia som jakter på svaret til det store spørsmålet: «Finnes julenissen)». Så fort boka åpnes, inviteres seerne med inn i Virginias verden, til New York og året 1897, forteller Spjelkavik.

Han lover at historien skal spilles inn i den største kulissen Andøy har sett.

– Vi flytter ned fra scenen og fyller hele salen, sier han.

Musikk av Lars Bremnes

– Historien i boka de tre jentene leser er basert på en virkelig hendelse. Denne delen av kalenderen bygger på Katrine Strøm sine oppsetninger av stykket om lille Virginia O’Hanlon, og brevet hun sendte til avisen The Sun i New York. Svaret fra avisen står den dag i dag som det mest kjente redaksjonelle svar til en avisleser gjennom alle tider. Da stykket om Virginia ble satt opp av Katrine hos Hålogaland Teater i Tromsø for noen år siden, fikk hun Lars Bremnes til å skrive et knippe nydelige sanger. Disse har vi fått lov til å bruke i vår kalenderversjon. Vi gleder oss virkelig til å dele dette med vårt publikum, sier Spjelkavik.

Første prøve: Fra første prøve med korrekt korona-avstand mellom aktørene fra New York-delen av historia. Foto: Lisbeth Enoksen

Juleteater for 36. gang

Han forteller:

– Dette blir 36. jul på rad vi setter opp juleteater på Dverberg. Og selv om det blir en annen vri i år tror jeg faktisk vi kan sette publikumsrekord. Tenk hvor mange utflytta andværinger og venner av miljøet vårt som bor andre steder, som endelig kan få sett juleteater fra Dverberg, sier Spjelkavik. Teaterklubben jobber med å finne en god betalingsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette blir en stor produksjon, og det koster å lage film. Faktisk blir dette på mange måter den mest omfattende juleteater-oppsetningen hos oss noen sinne. Derfor må publikum belage seg på å betale litt for å se på. Men det blir rimeligere for en familie som vil se alle 24 episodene, enn det koster for to billetter til ei tradisjonell juleforestilling hos oss, sier produsenten.

Ikke alle får være med

I tillegg til å skrive manus står Mette Spjelkavik Enoksen for instruksjonen på historia om Ellinor og hennes to søstre, mens Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising leder troppene som skal lage Virginia sitt univers.
– Vi vet veldig godt at det er mange som hadde gledet seg til å spille juleteater som vi pleier også i år. Vi tenker mye på de som ikke får være med i år. Men slik ting er i år har vi har ikke muligheten til å ha alle med, sier Mette Spjelkavik Enoksen.

– Vi håper at vi kan være tilbake med noe nytt og spennende som hele gjengen kan glede seg til i 2021, sier Nikoline Spjelkavik.

– Men nå gleder vi oss til å lage en digital adventskalender, og er egentlig glade for at vi får laget teater i det hele tatt slik som alt er blitt, sier Victoria Røising.

Allerede i gang

Svein Spjelkavik forteller at «Ellinors julefortelling», som er tittelen på årets forestilling, allerede har satt sin første rekord.

– Vi hadde de første produksjonsmøtene allerede i juli, og hele staben var samlet til stormøte 1. august. Det har aldri skjedd før, men vi må også være tidlig ute. Vi har premiere på første episode i alle fall 14 dager tidligere enn vår tradisjonelle midnattspremiere, sier Spjelkavik.

Han roser staben i teaterklubben og foreldrene til ungene som ikke får være med i år.

– Det er en utrolig flott gjeng vi har i produksjonsstaben, og fra foreldregruppa har vi bare fått forståelse og støtte. Det er vi glade for. Vi har allerede hatt første leseprøve med 24 av skuespillene til stede. Et tall som passer fint for en adventskalender. Og vi fryder oss over at dette blir Mette sin første store manusdebut i klubben hun har vokst opp i. Hun følger i fotsporene til Katrine, Victoria og Nikoline. Det er store sko og fylle, men Mette tar pusten fra oss allerede. Både med kvalitet på sitt debutarbeid, men også med stor kapasitet i arbeidet med cast og produksjon for øvrig, sier Spjelkavik.

Han understreker at han tror folk kan glede seg til noe helt utenom det vanlige fra teaterklubben i år.

– Jeg tror det kommer til å bli så utrolig fint, sier en stolt Svein Spjelkavik.