Vattpinne-test: Personell på Sortland klar til å utføre koronatest. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

To nye smittede i Sortland: Testet flere enn bare nærkontaktene

SORTLAND: Kommuneoverlegen er optimistisk.

Kommuneoverlegen i Sortland, Mette Røkenes, fortalte søndag at to nye smittede er bekreftet innenfor kommunegrensene.

– Dette er nærkontakter til de tidligere smittet i det utbruddet vi har nå. Det er til sammen sju smittede, og vi har per i dag fem til i karantene. Det er ingen nye nærkontaker i dag, og vi har ingen i ventekarantene nå, skrev Røkenes i ei pressemelding.

– Det er ikke planlagt egne lokale tiltak sett ut fra dagens situasjon. Jeg føler at vi har oversikt, og jeg er optimistisk på at TISK-strategien vil hjelpe oss å kontrollere dette utbruddet, fortsatte meldinga.

TISK står for testing, isolasjon, smittesporing og karantene. Det er den samme strategien man har brukt igjennom pandemien.

Mutantvirus

Som tidligere skrevet, dreier denne smitten seg om den sørafrikanske mutantversjonen av koronaviruset. Vi spurte Røkenes:

– Vi har sett andre steder at det går fortere å bli nærkontakt til noen som har hatt et av mutantvirusene. Hvordan har det påvirket denne situasjonen?

– I tillegg til de vi har nevnt i pressemeldinga, har vi hatt noen inne til testing som ikke omfattes av definisjonen nærkontakt. Vi har ei liste med navn i de tilfellene, men de har vi ikke juridisk grunnlag til å sette i karantene, svarte kommuneoverlegen.

Disse ekstra kontaktene har vært inne til testing ifølge Røkenes. Så langt har alle testene vært negative, og helsevesenet ventet på svar på noen tester til mandag.

– Hva skjer videre med disse som ikke er direkte nærkontakter? Blir de testet på nytt?

– De blir testet igjen om de får symptomer, svarte Røkenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun kunne ikke svare på kort varsel på nøyaktig hvor mange det er av de ovennevnte ikke-nærkontaktene. Men det skal ikke være mange.

– Alle de involverte har gjort alt riktig. Dette er en oversiktlig situasjon, sa hun søndag.

Ventekarantene

Det helsevesenet har hatt anledning til å gjøre nytte av, er det nye begrepet «ventekarantene». Det ble innført nylig.

– Husstandene til nærkontakter har vært satt i ventekarantene tidligere i uka og i helga. Det er ingen flere som er i ventekarantene nå, sa Røkenes.

Symptomer

Per søndag var noen av de smittede syke, andre ikke:

– Symptombildene varierer: Det er noen asymptomatiske personer, og noen har typiske symptomer som feber, hoste, hodepine, uvelhet, mageverk, skrev Røkenes.

– Vil oppfordre alle innbyggere som har symptomer til å være flinke å ta kontakt og teste seg slik at vi til enhver tid klarer ha en viss oversikt over smittesituasjonen i kommunen vår. Unngå unødvendig reising, hold deg hjemme hvis du er syk og husk å holde avstand, oppfordrer kommuneoverlegen.

Les også
Sør-afrikansk mutasjon i Sortland