Rigmor Danielsen ved Strengelvåg skole, Hilde Tendeland ved Sommarøy skole, Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk, Trine Jovik Larsen ved Helsestasjonen, ordfører Karianne Bråthen, Vigdis Indregard ved Myre skole og Remi Vangen ved Alsvåg skole.
Rigmor Danielsen ved Strengelvåg skole, Hilde Tendeland ved Sommarøy skole, Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk, Trine Jovik Larsen ved Helsestasjonen, ordfører Karianne Bråthen, Vigdis Indregard ved Myre skole og Remi Vangen ved Alsvåg skole. Foto: Trond K. Johansen

Trafikksikrer Øksnes

ØKSNES: Øksnes kommune har som mål å bli godkjent som en trafikksikker kommune i 2017.

Tirsdag fikk alle skolene i Øksnes sine bevis på at de er godkjent av Trygg Trafikk som trafikksikre skoler. Det samme gjorde barnehagene og helsestasjonen.

– Det er fylkeskommunen som finansierer dette og det er Trygg Trafikk som jobber med prosjektet og som drar ut til den enkelte kommune. Øksnes er den andre kommunen i Vesterålen som blir godkjent som trafikksikker kommune. Sortland var den første, sier Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk Nordland til Bladet Vesterålen.

– Alle skolene og barnehagene i Øksnes har gjort jobben som kreves for å bli trafikksikker skole eller barnehage. Det samme har helsestasjonen. Nå gjenstår kultur, teknisk og kommunelegen.

– Vi er langt framme i Vesterålen i dette arbeidet, og det gleder meg veldig, sier Jeremiassen. De private barnehagene i Øksnes var raskt ferdig med sine oppgaver og deretter kom de kommunale barnehagene i tur og orden. Skolene har også gjort en god jobb og er godkjente som trafikksikre, sier han.

Hver av skolene får nå 5.000 kroner fra Trygg Trafikk som de kan bruke på noe som har med trafikk å gjøre. Barnehagene får 3.000 kroner hver. Arbeidet forankres i årsplanene for skolene og barnehagene og godkjenningen varer i tre år av gangen. De må altså fornye dette i 2020, og da sikre seg at de er trafikksikker for de neste tre årene.

Ordfører Karianne Bråthen sammen med Tore Jeremiassen fra Trygg Trafikk og Trine Jovik Larsen fra Helsestasjonen.
Ordfører Karianne Bråthen sammen med Tore Jeremiassen fra Trygg Trafikk og Trine Jovik Larsen fra Helsestasjonen. Foto: Trond K. Johansen

Forankret i kommunen

Arbeidet er forankret i den politiske og administrative ledelsen i kommunen.

Trafikksikker kommune bygger på en godkjenningsordning. Å bli godkjent betyr ikke at det ikke skjer trafikkulykker, men godkjenningen er et kvalitetsstempel på godt, målbevisst og helhetlig arbeid med trafikksikkerhet.

Trygg Trafikk har utarbeidet kriterier for hva en trafikksikker kommune er og hvordan kommunene bør jobbe. I samarbeid med landets fylkeskommuner har disse kriteriene blitt til en godkjenningsordning.

Trygg Trafikk er formelt godkjenningsorgan for å få status som «Trafikksikker kommune».

Godkjenning som «Trafikksikker kommune» gjelder for tre år og må deretter fornyes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er et krav at kommunens etater blir involvert i arbeidet, og at arbeidet blir gjennomført i samsvar med Trygg Trafikk sin veileder for en «Trafikksikker kommune».

Kommunen må ha oppfylt alle kriterier for å bli godkjent. Øksnes kommune har nå kommet så langt i prosessen at barnehagene, skolene og helsestasjonen er godkjente. Hver barnehage og skole som godkjennes, premieres med skilt og penger.

– Stolt over at vi får dette til

Ordfører Karianne Bråthen synes dette er et kjempeløft for kommunen og hun er veldig stolt over at skolene og barnehagene har fått det til så raskt.

– Min jobb er jo bare å si at dette skal vi gjøre, men det er dere som må gjøre jobben, sa hun til rektorene som fikk hvert sitt skilt med trafikksikker skole.

Hun gleder seg over at de har gjennomført arbeidet og at de nå kan få et bevis på at de er en trafikksikker skole.

– Godt at det også følger en liten gulrot med, det gjør det jo ekstra motiverende, sier Bråthen.