Ferietid: Mange skal ut på veien i sommerferien. Kjør forsiktig oppfordrer Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen

– Tre ganger så mange dødsulykker i år

Det er sommer, ferien står for døren og Vegvesenet er bekymret for alle de alvorlige trafikkulykkene den siste tiden.

Første halvdel av 2022 har vært preget av mange alvorlige ulykker i hele landet. Det er tre ganger så mange dødsulykker denne våren sammenlignet med i fjor. Så langt i juni er åtte drept i trafikken. I fjor omkom til sammen 29 personer i juni, juli og august.

– Dette er en utvikling i feil retning. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes, i ei pressemelding.

Ferietiden innebærer at mange kjører langt og på veger de ikke er vant til å kjøre. Det krever oppmerksomhet, konsentrasjon og overskudd.

– Beregn god tid, ta pauser og bytt sjåfør hvis du kan, er oppfordringen før ferieturen fra Ranes.

– De tre viktigste rådene våre er i tillegg; Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien mer sikker både for deg selv og andre, sier hun.

Nils Audun Karbø, i Statens vegvesen forventer mye ferietrafikk på veiene denne sommeren.

Mange skal feriere i Norge også i år. Vi forventer mye sommerferietrafikk over hele landet, særlig langs de mest populære strekningene. Vær forberedt på kø og forsinkelser både på veier og ferjeforbindelser. Slik unngår du stress og bidrar til at alle kommer trygt fram dit de skal, sier Karbø.