Pepperkakeby: Det tas initiativ til å bygge en pepperkakeby i Lødingen. – Absolutt alle kan delta. Det er ingen krav til estetikk, sier en av initiativtakerne Terese Høgås Hay i samtale med Bladet Vesterålen. Foto: Tor Johannes Jensen

Tror på pepperkakeby blant et vell av avlysninger

LØDINGEN: Avlysning av det aller meste av førjulstradisjoner fører til kreativitet og nytenking. I så måte tas det initiativ for å bygge en pepperkakeby i Lødingen.

Ideen ble fanget av Terese Høgås Hay og Ingebjørg Hauge mens de pyntet NAV-kontoret til jul.

– Det er så mørkt og trist i gata der Narvesen var tidligere. For om mulig å gjøre noe med det kom tanken om å lage en pepperkakeby snikende. Å gjøre dette alene er ikke mulig. I ei bygd der dugnadsånden står sterkt er det så absolutt realistisk å få til. Vi gir det et forsøk. Selv etter at koronaen er borte er det mulig å gjøre dette tiltaket til en tradisjon, sier Terese Høgås Hay.

Alle kan bidra

Pepperkakebyen vil bli satt opp i lokalene til det tidligere treningsstudioet Arma & Bein.

– Geir Ellingsen låner ut lokalet vederlagsfritt. Odd Myrlund har tatt på seg oppgaven med å lyssette byen. Takk til begge, smiler Hay.

– Hvordan ser dere for dere at byen skal bygges?

– Absolutt alle kan delta, voksen som ung, lag og foreninger, skole og barnehage. Det er absolutt ingen krav til estetikk. Det er bare fantasien som sett grenser. Dette tiltaket er så avgjort det som må betegnes som et lavterskeltilbud, fremholder Hay og legger til.

– Vi har jo mange flotte miljø i Lødingen. Sykkel, amcar, idrett og næringsliv. Det hadde vært morsomt å se slike uttrykt i pepperkakeform, sier Terese Høgås Hay.

For ungenes del

Pepperkakebyen vil ifølge initiativtakerne bli stående oppe ut desember.

– Målet med tiltaket er å lyse litt ekstra opp i den spesielle og krevende situasjonen vi befinner oss i. Nisselørdagen er avlyst, noe som er helt forståelig. Dessverre er det ungene våre det går mest ut over. Det er jo de som har sett frem til Nisselørdagen, hvor de kan være med venner på julegrantenninga, få møte julenissen, som kanskje har en liten pakke på lur. Små ting i det store bilde, men som er så betydningsfullt for de små. Vi håper pepperkakebyen kan bidra til å spre litt ekstra glede, fremholder Hay.

Korona-tilpasset levering

Målet for Terese Høgås Hay og Ingebjørg Hauge er å ha pepperkakebyen på plass i det vi går inn i julemåneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Pepperkakebyen skal være ferdig oppsatt og lyssatt til 1. desember. For å få det til vil Ingebjørg og jeg være på plass i lokalet søndag og mandag ettermiddag. Her vil vi ta imot alle pepperkake-bidrag. På grunn av korona-tilpasninger må vi ta imot èn og èn leveranse av gangen. Det være mulig å sende melding til Ingebjørg på telefon 995 52 084 for å avtale tidspunkt for levering. Så håper vi på at riktig mange vil bidra til dette prosjektet, avrunder Terese Høgås Hay.