Unngikk storstreiken – timesvis på overtid

Ingen stopp i buss- og fergetransporten.

Klokken 6 søndag morgen skulle LO ta ut flere buss-, ferge- og andre bedriftsarbeidere i det de kaller en storstreik.

Nordland fylkeskommune gikk ut i forkant og advarte om at nesten alt av busser i fylket ville rammes, i tillegg til noen ferger og snørydding og vedlikehold noen steder. I tillegg kommer flere private bedrifter.

Rett over halv tre søndag, nesten 15 timer på overtid, meldte det meste av riksdekkende nyhetsmedier at LO, YS og NHO har blitt enige om lønnsoppgjøret. Både Dagbladet, NRK, TV2, Aftenposten og VG har samme beskjeden.

Nærmere LO

Totalt skulle 31.500 arbeidere ut i streik på landsbasis fra klokken 6 søndag morgen, men streiken ble utsatt mens forhandlingene gikk på overtid.

VG skriver at arbeidstakerorganisasjonen LO hadde et ultimatum på 2,8 prosent lønnøkning, mens arbeidsgivernes organisasjon NHO ville gi 2,2 prosent.

LO har vist til de forventede prisøkningene i år, mens NHO har vist til lønnsøkninger i andre land. Tautrekkingen har i denne omgang gått mer til LO sin side: Ifølge VG endte forhandlingene med 2,7 prosents lønnsøkning.

Ifølge NRK får de lavtlønnede også en krone ekstra i timen.

Dette bekrefter LO og YS i hver sin pressemelding. For de som er organisert under LO betyr lønnsøkningen en generell økning på 2,25 kroner i timen, pluss den krona for laverelønte.

– Vårt generelle lønnskrav var 30 øre høyere enn det vi kom til. Vi er ikke de som tar tusenvis av mennesker ut i streik for 30 åre, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i pressemeldinga.

Oppgjøret omfatter omtrent 180.000 LO-medlemmer og 15.000 medlemmer fra YS-forbundene Yrkestrafikkforbundet, Parat, Negotia, SAFE og Delta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

23.000 fra LO

Klokken 7 søndag morgen kom denne beskjeden fra LO:

– Meklingen i LO – NHO-oppgjøret pågår fremdeles. Mens meklingen pågår skal arbeidstakerne gå på jobb som vanlig.

- Nå forhandler vi om lønn for 180 000 LO-medlemmer i NHO-bedrifter. 23 000 står klare til å gå ut i streik fra søndag morgen, hvis vi ikke blir enige innen fristen utløper, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik i meldinga.

Nå skal de altså ha blitt enige.

Busser, ferger, snø

LO kom med sin liste over det første streikeuttaket tidligere denne uka. Organisasjonen la opp til å ta ut folk fra bedrifter over hele landet.

I Vesterålen ville Veidekke Industri AS rammes på Sortland, og ansatte i Boreal Buss AS ville streike i både Vesterålen og flere andre steder i regionen.

LO varslet også streik blant ansatte på flere fergesamband i det samme uttaket. I vår region skulle fergeruta mellom Refsnes og Flesnes, og B-ruta mellom Lødingen og Bogenes bli rammet.

– Hvis NHO og LO ikke kommer til enighet i lønns- og tarifforhandlingene innen meklingsfristen, forventer vi at de aller fleste busser i fylket innstilles. Det samme gjelder noen fergeruter, men ingen båtruter, sa fylkesdirektør for transport og infrastruktur Odd Inge Bardal i ei pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

Han varslet også om at driftsoperatører på veiene var en del av streikeuttaket. Dermed kunne også snørydding og annet vedlikehold ha blitt rammet.