Rekonstruksjon: Bilde fra påtalemyndighetens bevisoppgave til Truls-saken, gjengitt med tillatelse. Her var den tiltalte ute på havet der Truls Johansen ifølge ham skal ha forsvunnet. Med hjelp fra Kripos rekonstruerte han hendelsene natt til 15. juni 2018. Rekonstruksjonen var gjennomført høsten samme år. Foto: Faksimile, politiet

Truls-saken: Anker ikke frikjennelsen

ØKSNES/SORTLAND: Truls-saken får nå ikke flere runder i retten, ifølge NRK.

Statskanalen skriver at statsadvokat Thor-Erik Høiskar har besluttet å ikke anke dommen fra Vesterålen tingrett. Der ble en mann i 30-årene frikjent for å ha forlatt Truls Johansen i hjelpeløs tilstand natt til 15. juni 2018.

Dommen i tingretten kom i desember 2020.

– Dommen var grundig og godt begrunnet så vidt vi kan se. Vi tenker at resultatet ikke ville blitt annerledes i lagmannsretten, og da er det ikke grunnlag for å anke, sier Høiskar til NRK.

Forsvarer John Christian Elden sier til statskanalen at det er bra det er satt et endelig punktum i saken, særlig for lokalsamfunnet.

Ruset

Natt til 15. juni 2018 forsvant Truls Johansen på havet, etter å ha dratt ut i båt sammen med den tiltalte mannen. Begge to hadde vært ruset på både alkohol og Rivotril, og ifølge den tiltalte hadde de begge falt på havet den natta.

Den tiltalte var eneste øyenvitne til det som skjedde. Han sa at han selv hadde kommet seg opp i båten, men at han hadde slitt med å få start på den igjen. Ifølge den tiltalte hadde Johansen forsvunnet under vannet før han kom seg til.

Den tiltalte forsøkte å ringe en kompis som hadde dratt ut i båt fra samme havn, før mobilen gikk tom for batteri. Så kjørte han rundt i båten i nærmere to timer før han ble plukket opp av redningsskøyta.

– Ikke ansvar

Påtalemyndigheten mente mannen hadde et ansvar for Johansen, og at han brøt hjelpeplikten da han verken ringte nødnummeret eller dro til nærmeste bebodde sted for å oppsøke hjelp. Aktor ba om ett år og fire måneders fengsel for dette.

Tingretten mente ikke den tiltalte hadde omsorgsplikt for Johansen. Retten mente den tiltalte hadde hjulpet så godt han kunne uten å sette sitt eget liv i fare, og godtok at mannen forsøkte å tilkalle hjelp fra kompisen i stedet for å ringe nødnummeret først.

Truls Johansens far, Yngve Larsen, sier til NRK at han ønsker å legge saken bak seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Dommen er klar i Truls-saken: – Å gi Rivotril er som å spandere en runde i baren