Snur ikke: Ap er urokkelige, og snur ikke i Andøya-saken i forbindelse med LTP-forhandlingene. Foto: Tor Johannes Jensen

– Uaktuelt å snu om Andøya

ANDØY: – Det er uaktuelt å gjøre om vedtaket fra 2016.

Det sier forsvarspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anniken Huitfeldt, til Forsvarets Forum.

Hun sikter til vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, som Arbeiderpartiet sikret flertall for, i november for fire år siden.

At flertallet i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget fremdeles vil legge ned Andøya flystasjon, er en av hovedårsakene til at Senterpartiet trakk seg fra forhandlingene om ny langtidsplan for Forsvaret mandag.

Huitfeldt er overfor Forsvarets Forum klar på at Arbeiderpartiet ikke er villig til å diskutere saken.

– Forsvaret trenger forutsigbarhet. Oppbyggingen på Evenes er i gang, og den må fortsette, sier hun til nettstedet.

Forsvarspolitisk talsperson: Anniken Huitfeldt i Arbeiderpartiet. Foto: Tor Johannes Jensen

Til NTB har Liv Signe Navarsete i Senterpartiet vært tydelig på at Andøya-nedleggelsen er et feilgrep.

– Vi mener forutsetningene for å legge ned Andøya flystasjon har endret seg totalt, på grunn av kostnad og fordi man ikke har svar på mange av spørsmålene Senterpartiet har stilt, har Navarsete sagt til NTB.

Det er ventet at utenriks- og forsvarskomiteen vil avgi innstilling i saken om ny langtidsplan i løpet av uka. Et bredt flertall er for tiden lite sannsynlig ifølge NTB.

Ett alternativ skal ifølge nyhetsbyrået være at opposisjonspartiene fremmer sine primærstandpunkter under stortingsbehandlingen, men at de sørger for flertall ved sekundært å stemme for ulike deler av regjeringens plan.