Luftambulansen rykket ut til stedet da meldinga om skredet kom. (illustrasjonsfoto)
Luftambulansen rykket ut til stedet da meldinga om skredet kom. (illustrasjonsfoto) Foto: Norsk Luftambulanse

Vær forberedt til fjellturen

Nordmenn og utenlandske turister går fjellturer som aldri før og stadig flere turgåere trenger hjelp.

Norsk Luftambulanse AS må oftere hente ned utslitte turister som har feilvurdert både turen og egne evner.

- Den vanligste feilen folk gjør er at de går lengre turer enn hva de er trent for. Mange tenker at Besseggen er en enkel tur som alle kan gå, men det er en tøff tur hvis du ikke er godt trent. Vi er relativt ofte ute på oppdrag der en person må hentes ned fra fjellet fordi turen ble for tøff og vedkommende er utslitt. Det er også en del ankelbrudd, mistanke om brudd og overtråkk som gjør at de ikke kommer seg ned fra fjellet. Dette skjer ofte seint på dagen når man begynner å bli ordentlig sliten. Da er det lettere å tråkke over, sier Christen Tellefsen, redningsmann i Norsk Luftambulanse.

Flere må reddes

På ti år har antall søk- og redningsoppdrag økt med 65 prosent for Norsk Luftambulanse AS. I tillegg kommer oppdrag som beinbrudd og andre medisinske tilstander som ikke registreres som søk- og redningsoppdrag. Økningen skyldes at det er mer populært enn noen gang å gå i fjellet og flere enn før drister seg ut på lange og krevende turer.

- Er vi ute og flyr på oppdrag i populære fjellområder som Besseggen kan det fort komme flere lignende oppdrag. Da ser folk en mulighet for å få skyss ned hvis de har et vondt bein eller er utslitt. Vi har også hentet turgåere på Besseggen som har fått angst for høyden, sier redningsmannen.

Tellefsen, som jobber ved luftambulansebasen i Dombås, presiserer at han synes det er flott at folk er aktive.

Rolig tempo

- Det er viktig for folkehelsa. Rådet vårt er å finne de turene som passer ditt fysiske nivå. Er du godt forberedt får du en flott opplevelse, sier redningsmannen.

Han anbefaler et rolig tempo, særlig i starten av turen.

- Den første halvtimen går du sakte, mye saktere enn det du har lyst til å gå. Har du lyst på en lang dag og en flott tur, så går du sakte. Mange holder ikke dagen ut hvis de starter for offensivt. Stopp gjerne etter ti minutter og juster antrekket og kle av deg hvis du er varm. Hver gang du har pause kan det være lurt å ta på seg jakke så du ikke blir kald. Ha alltid dunjakka i toppen av sekken. Ta den av igjen når du begynner å gå, er redningsmannens råd.

Planlegg turen

–Finn ut hvor du vil gå og hvor lang tid det kommer til å ta. Skal du ikke overnatte på hytte er det viktig å komme seg ned før det blir mørkt. Man kan regne med at du går tre kilometer i timen og 3-400 høydemeter i timen. Er det veldig bratt må du legge på tiden. Har du med barn under ti år må du kanskje doble tiden.

- Sko er et av de viktigste verktøyene du har når du er ute og går i fjellet. For å unngå overtråkk og ankelbrudd er det viktig med stabile og gode sko. Har du nye sko bør du først gå de inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ha alltid med kart og kompass. Ofte er ikke hodet med. Hodet sier en ting, mens kompasset sier noe annet. Følg alltid kompasset.

Sjekk værmeldinga

- Er det meldt dårlig vær og turen er lang så skal en tenke seg om to ganger før man reiser ut. Det er ikke det at man kanskje ikke klarer turen, men man er mer utsatt hvis noe skulle skje. Hvis man faller, skader seg eller blir syk, så vil det være mindre sjanse for å bli redda i dårlig vær. Luftambulansen kan ikke fly i all slags vær. Tenk derfor på din egen sikt, hvor langt kan du se, ser du toppene rundt deg? Er du midt i skyene eller er de over eller under deg? Så lenge du er under skyene er sjansen for å kunne bli redda god. Er det liten kuling i fjellet kan det igjen være vanskelig for oss å komme til, sier redningsmannen.

- Last ned appen Hjelp 113-GPS. Den forteller deg hvor du er med GPS koordinater. Du kan ringe 113 direkte fra appen, men den krever at du har dekning.

- Ta med tjukk jakke, lue, vanter og vindsekk. Selv midt på sommeren kan det være vinterforhold på høyfjellet. Med mye vind kan det fort bli kaldt, og med vindsekken holder du deg varm.

- Nok mat og drikke pluss sjokolade.

- Vær en god turkompis.

– Vi har hatt flere redningsaksjoner etter folk som har blitt forlatt fordi de har gått for sakte. Vi hadde en leteaksjon etter en eldre mann. Dattera synes han gikk så seint, så hun gikk i forveien. Noen timer seinere ble faren meldt savna av datteren fordi han aldri kom. Vi fant han sliten og medtatt bak en stein. Så mitt viktigste budskap er å vise omsorg for de du går sammen med, og tenk at man skal få en hyggelig tur. Og en ekstra sjokolade i sekken skader ingen, avslutter redningsmannen.

Det finnes flere verktøy du kan bruke for å finne de turene som passer for deg og ditt fysiske nivå. Ut.no og godtur.no er eksempler på dette.

Den vanligste skaden i fjellet – overtråkk. Hva gjør du?

Det kan være lurt å ikke ta av skoen. Fjellstøvelen er komprimerende i seg selv. Hvis du tråkker over bør du snøre støvelen litt hardere. Litt elvesand i en plastpose kan være et alternativ til ispose. På vinteren kan du bruke snø.

Dette bør du ha med i sekken:

Regntøy - Goretex blir lett vått hvis det begynner å regne

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dunjakke/ullgenser Lue og vanter Mat og drikke Sjokolade

Fløyte - hvis du går deg bort og ikke har dekning på mobilen

Vindsekk/fjellduk Kart og kompass. Gjerne en GPS som back-up.