Var ute etter sei - fikk krigsfly-propell

Propellen: Denne propellen, sannsynligvis fra 2. verdenskrig, ble funnet av tråleren «Nordtind» og kaptein Frank Bye. Foto: Bjørn Eide

MELBU: Tråleren «Nordtind» hadde en historisk fangst med seg tilbake fra fiske utenfor Stavanger.

NRK skriver at kaptein Frank Bye oppdaget en propell i nota utenfor Stavanger denne uka.

– Det var litt styr for å få den løs. Den var så innviklet i tråden, sier han til statskanalen.

Ifølge Luftfartsmuseet har propellen sannsynligvis tilhørt et britisk eller amerikansk jagerfly fra andre verdenskrig - et «Black Skua»-fly.

– Det var mange slike fly her under den tyske invasjonen i 1940, da britene sendte hjelp, sier konservator Karl L. Kleve ved Norsk Luftfartsmuseum til NRK.

Flyet var ikke spesielt effektivt, og dermed ligger det en del av flytypen på havbunnen langs Nord-Norge, ifølge Kleve. En god del av delene, deriblant propeller, har funnet veien til museet. Derimot har det vært vanskelig for museet å finne et helt Skua-fly.

Hvis noen finner et helt Skua-vrak på havbunnen et sted, er det spesielt interessant. Ifølge NRK er det nemlig ingen museum i verden som har et intakt Skua-fly.

Men å hente et helt fly opp fra havbunnen er ikke det letteste uten å ødelegge flyet. Så det er ikke akkurat noe å tråle etter på egen hånd.

Loftus påpeker også til statskanalen at dersom det blir funnet et helt fly i sjøen der propellen ble funnet, vil flyet tilhøre det landet maskinen kom fra.

Så stor er den: Bjørn Ongstad ved Melbu Fryselager var med på lossingen av propellen fra M/TR Nordtind, sist onsdag Foto: Bjørn Eide