Bading: Frisk vind og regnbyger, men bading ble det på Fjærvollsanden i Bø i slutten av juli. Foto: Bjørnar Hansen

Nest våteste juli i Nord-Norge siden 1900

Det har vært en ekstremsommer på mange måter så langt. Om du synes det har vært grått og vått i Vesterålen, kan du trøste deg med at det har vært verre rundt oss.

– Juli var en måned for kontraster. Måneden var å regne som både svært varm, kald, ekstremt våt og ekstremt tørr for forskjellige deler av landet, skriver Meteorologisk institutt i sin værrapport for juli.

For Nord-Norge som helhet er det den andre våteste juli måned siden 1900, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Ekstremværet er ikke langt unna: Harstad og mesteparten av Senja har hatt julivær som regnes som «ekstremt vått». Aller bløtest har det vært vest i Senja, relativt sett, med 300-400 prosent av normal nedbør.

I våre trakter er det Andøy og Kvæfjord som har hatt det største nedbørs-avviket: Andøy lufthavn målte 133,9 millimeter nedbør i juli. Det er 223 prosent av normalen – altså over dobbelt så mye som en vanlig julimåned.

Mye mer

Mange nedbørsrekorder har falt, spesielt i Nord- og Midt-Norge.

Harstad Stadion er den værstasjonen nærmest oss som har satt ny rekord. Stasjonen har vært i gang siden 2003, og fikk 114,9 millimeter nedbør fordelt over hele måneden.

Med det slo Harstad Stadion sin gamle regn-rekord med god margin. Den var fra 2010, og var på 102,5 millimeter.

Grunnfarnes målestasjon i Senja har vært i gang siden 1987. Der ble den gamle nedbørsrekorden slått ned i støvlene: Den nye julirekorden er nå på 277,3 millimeter nedbør. Den forrige rekorden ble satt i fjor, og var på «bare» 196,2 millimeter.

Sortland og Bø slapp relativt billig unna: Kleiva målestasjon i Sortland målte 78 millimeter nedbør, eller 124 prosent av normalen. Bø i Vesterålen målte 57,7 millimeter, eller 115 prosent av normalen. I mesteparten av Vesterålen regnes årets juli som «våt» eller «normal, våt».

Nedbørs-prosenten: 200 prosent av normalen er lik to ganger så mye som det «vanlige». Foto: Meteorologisk institutt

Juni-rekorder

På den andre siden ble varmerekordene slått på rekke og rad i hele Nord-Norge i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I våre områder ble det ny juni-rekord både på Kleiva målestasjon i Sortland, Skagen lufthavn i Hadsel, Bø i Vesterålen, Rotvær i Lødingen, Evenes lufthavn, Svolvær lufthavn og Harstad stadion.

Kleiva slo da sin gamle juni-rekord fra 1958, med 29,3 grader. Evenes kom nærmest det magiske 30-tallet med 29,8 grader – av de stasjonene som har lang nok fartstid til å bli med i statistikken. Som tidligere skrevet målte den yngre Kanstadbotn-stasjonen i Lødingen 31 grader mandag 27. juni.

Juli-temperaturene

I juli hadde værgudene tydeligvis bestemt seg for å veie opp for det. Juli-temperaturen har ligget akkurat litt over normalen i Vesterålen og omegn, med avvik fra 0,1 grader i Sortland til 1 grad over på Andøya.

Men vi fikk altså noen skikkelig varme julidager helt i starten.

1. og 2. juli var i enden på hetebølgen som avsluttet juni måned: Både Kleiva og Skagen målte da 27,8 grader på det varmeste, Bø i Vesterålen målte 26 grader, Rotvær i Lødingen målte 27 grader, og Evenes lufthavn kom seg opp på 29,1 grader. Andøya registrerte ingen makstemperatur denne måneden.