Besøkte Andøya: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) besøkte Andøy mandag 14. juni. Beskjeden var krystallklar: – Det blir nytt slag om Andøya flystasjon til høsten. Foto: Fredrik Sørensen

Vedum med frontalangrep på Ap – gjentar Andøya-kravet

ANDØY: Trygve Slagsvold Vedum mener Ap har bommet i nord. Nå varsler han beinharde forhandlinger hvis de to partiene får makt etter valget – og igjen trekker Sp-lederen fram den omstridte nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Vedum holdt Sps offisielle valgkampåpning mandag – og det gjorde han i Nord-Norge. Nærmere bestemt på Nordkapp.

Før han satte seg på flyet nordover, stilte Sp-lederen til intervju med NTB. Og der gikk han til frontalangrep på Aps Nord-Norge-politikk.

– Det kommer til å bli tøffe runder på en del av de tingene som Arbeiderpartiet har støttet regjeringen på i de nordlige fylkene, sier Vedum til NTB.

Senterpartiet har de seneste årene hatt kanonresultater i nord. Overfor nyhetsbyrået viser Vedum til at Sp i valget i 2017 gikk fra ett utjevningsmandat i Nordland til fire faste mandater – to i Nordland, ett i Troms og ett i Finnmark.

Nå tyder meningsmålinger på at Sp kan ha mulighet til å kapre tre mandater til, slik at partiet får tre mandater i Nordland, to i Troms og to i Finnmark. Sp er største parti på målingene i både Nordland og Troms – og puster Ap i nakken også i Finnmark, ifølge et snitt av målinger som nettstedet Poll of polls har regnet ut.

Offensiv

Vedum peker overfor NTB på sentralisering som en viktig del av forklaringen på Sps framgang i nord. Men han peker også på Aps Nord-Norge-politikk.

– I Nord-Norge har Arbeiderpartiet vært enig i mye mer av de store reformene til regjeringen enn oss, sier partilederen, som mener Sp har vært tydeligere i opposisjon enn Ap, sier Vedum.

– Arbeiderpartiet, Høyre og Frp har vært mye mer enige i Nord-Norge. Så har vi hatt et annet syn, legger han til.

Vedum peker både på nedleggelsen av studiestedet på Nesna, nærpolitireformen og forsvarsforliket fra 2016 – og helt konkret nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Delt løsning, ikke stans på Evenes

Da Vedum besøkte Andøy kommune tidligere i sommer, var han klar på at Sp vil kreve omgjøring av vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon hvis det blir regjeringsforhandlinger med Ap i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Se hvem som dukket opp på Andøya: – Vi er klare for tøffe forhandlinger

Vedum vil ikke stanse utbyggingen av flystasjonen på Evenes – men ha ei delt løsning med spredning av kapasitetene, der Evenes blir framskutt kampflybase (QRA) og Andøya hovedbase for maritime patruljefly (MPA).

– Vi har et mål om regjeringsskifte til høsten. Og blir det regjeringsskifte, så blir det et nytt, hardt slag om flystasjonen. Det blir en tøff runde, men den blir viktig, sa Vedum til Bladet Vesterålen 14. juni.

Avfeier kritikken

Overfor NTB avfeier for øvrig nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran kritikken fra Vedum.

Skjæran viser til at Ap hele tiden har vært motstander av nedleggelsen på Nesna.

Han viser også til at Ap i dag har trukket seg fra forliket om politireformen.

Kritikken knytta til Aps rolle i Andøya-saken besvarer han derimot ikke.

– Vi lever godt med at Ap og Sp ikke er enige om absolutt alle saker. Men det er ingen grunn til å konstruere uenighet der den ikke fins, sier Skjæran til NTB.