Julestemning i Hadsel: Fra Melbu jula 2018. Foto: Iver Jensen

– Velkommen heim til Hadsel!

HADSEL: – Etter et krevende år, og annerledes studiesemester, ønsker Hadsel kommune alle våre unge og studenter, hjertelig velkommen hjem til jul.

Dette står å lese på Hadsel kommunes heimeside.

Da mye av undervisninga og eksamener skal avholdes elektronisk, forventer kommunen at flere av «sine» studenter vender heimover de neste ukene.

– Mange kommer fra områder med svært høyt smittetrykk, skriver kommunen, og fortsetter:

– Unge har ofte lette eller ingen symptomer. Kommunen oppfordrer studentene til å begrense sosial kontakt så mye som mulig de 10 første dagene etter heimkomst.

Oppfordrer til frivillig karantene

Kommunen oppfordrer de heimkomne til en frivillig karantene på 10 dager.

– Det vil også ha stor effekt å begrense sosial kontakt de siste 10 dagene på studiestedet for deretter å foreta en trygg reise heim. Trygg reise i denne sammenhengen vil for eksempel være bruk av bil eller fly/buss, kombinert med bruk av munnbind, god avstand samt god håndhygiene, foreskrives det.

– Det er også viktig å holde to meters avstand til personer som er i risikogruppa, så tenk på dette ved besøk til for eksempel besteforeldre, lyder oppfordringa videre fra kommunen.

Til de som skal jobbe

En advarer om at testing uten at en har symptomer gir høy risiko for et negativt, falsk resultat.

– Slik testing gir dermed ingen garanti for at man ikke er smittet. Det gir imidlertid en økt sjanse for å fange opp eventuell smitte på et tidlig tidspunkt. Det anbefales derfor at en tester seg snarest etter heimkomst hvis du skal ut i jobb i Hadsel kommune. Ta kontakt snarest med avdelings-/soneleder for å avtale testing, lyder oppfordringa.

Alle studenter som skal jobbe i de kommunale tjenestene etter heimkomst må tidlig opprette dialog med sin leder. På enkelte arbeidsplasser vil det være brukere og pasienter som er svært sårbare. Derfor må risikoen for smitte vurderes nøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For å jobbe i helse og omsorg vil det normalt være et krav om et negativt testsvar 5-7 dager etter ankomst Hadsel før du kan starte i arbeidet, informerer Hadsel kommune, og ønsker alle velkommen heim til jul.