– Jeg er ikke i tvil om at denne saken vil leve videre inn mot stortingsvalget i 2021, sier en kampklar Hilde Flobergseter, som er leder av Bevar Andøya Flystasjon.
– Jeg er ikke i tvil om at denne saken vil leve videre inn mot stortingsvalget i 2021, sier en kampklar Hilde Flobergseter, som er leder av Bevar Andøya Flystasjon. Foto: Idar Ovesen

– Vi fortsetter kampen

ANDØY: Etter fremleggelsen av forsvarssjefens fagmilitære råd er Bevar Andøya Flystasjon (BAF) krystallklar: – Kampen fortsetter med uforminsket styrke.

– Det kan jeg love deg. Vi gir oss ikke, sier BAF-leder Hilde Flobergseter.

Hun deltok selv i ei tv-sendt sending hos NRK Nordland i forbindelse med fremleggelsen av Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd (FMR).

Forsvarssjefen vil beholde Andøya i beredskap, som «reservebase for mottak av allierte forsterkninger».

– Ikke godt nok

– Min første tanke er at dette overhodet ikke er godt nok for forsvarsevnen av de tre nordligste fylkene. Det vi trenger nå, i en sikkerhetspolitisk alvorlig situasjon, er baser i nord som er operative daglig, sier Flobergseter.

– Evenes alene holder ikke mål. Det gir ikke god nok kapasitet. Som forsvarssjefen selv har uttalt tidligere: Evenes er en god fredsbase. Men man bygger ikke et forsvar for fred, men for å være forberedt for en krig, slår hun fast.

BAF-lederen sitter tilbake med flere spørsmål enn svar knyttet til den omstridte Andøya-saken.

– Det har vært utfordringa i tre år nå: Vi sitter med flere spørsmål enn vi klarer å få svar på fra regjeringa og Forsvarsdepartementet. Vi fortsetter å stille spørsmål, men får ikke konkrete svar, sier Flobergseter.

– Gir ikke mening

Hva forsvarssjefens forslag konkret vil innebære for Andøya, har ikke Flobergseter noen formening om for øyeblikket. Men hun minnes godt anslaget i proposisjonen fra 2016, der videreføring av Andøya i beredskap ble oppgitt å koste 2,7 milliarder kroner over 20 år.

– Når forsvarssjefen foreslår «reservebase for mottak av allierte forsterkninger», og statsministeren i tillegg har antydet et alliert treningsområde, skjønner alle at det vil bli stor militær aktivitet på Andøya også i framtida. Dette vil ha en betydelig økonomisk konsekvens, og det vil også medføre at man ikke får tilrettelagt for ny næringsvirksomhet i tråd med vedtaket fra 2016. Det gir ikke mening, slår hun fast.

Hun retter en pekefinger mot regjeringa og Arbeiderpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvor er Arbeiderpartiet, som skrøt av merknaden om å se på vedtaket på nytt hvis det fremkommer vesentlige endringer i beslutningsgrunnlaget? Og hvorfor er ikke regjeringa villig til å gjøre det? Mener disse partiene ærlig talt at det ikke er ei vesentlig endring at Forsvaret likevel skal beslaglegge et område på om lag 12 millioner kvadratmeter på Andøya? Dette alene bør være nok til å aktiverer merknaden, mener Flobergseter.

Kampen fortsetter

Hun varsler at BAF fortsetter kampen med uforminsket styrke:

– Det må det ikke være noen tvil om. Jeg er ikke i tvil om at denne saken vil leve videre inn mot stortingsvalget i 2021. I 2021 nærmer det seg innfasing av de nye P-8-flyene. Da blir flyttinga til Evenes, som til nå har vært litt langt framme, plutselig veldig mye nærmere. Opprøret vi har sett til nå er bare starten, spår Flobergseter.