– Vi har fått en ny normalsituasjon i nord, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i  Oslo Militære Samfund (OMS) mandag. (Arkiv
– Vi har fått en ny normalsituasjon i nord, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i Oslo Militære Samfund (OMS) mandag. (Arkiv Foto: Fredrik Sørensen

– Vi har fått en ny normalsituasjon i nord

ANDØY: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen kom inn på det endrede sikkerhetspolitiske bildet i nord da han holdt tale i Oslo Militære Samfund (OMS) mandag.

I høringa om Andøya og Evenes tirsdag i forrige uke hevdet Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) at den sikkerhetspolitiske situasjonen i nord er endret fra da Stortinget vedtok å legge ned Andøya flystasjon – og at dette må anses som en vesentlig endring i beslutningsgrunnlaget som førte til at flystasjonen ble vedtatt nedlagt.

Solsvik tok til orde for at det er behov for Andøya og dagens skreddersydde MPA-base i en spredt basestruktur – for å møte det han omtalte som en ny normalsituasjon i nord.

Les også: Solsvik i høringa: – Forsvaret har fortsatt behov for Andøya

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen tok også opp det endrede sikkerhetspolitiske bildet i nord da han holdt tale i Oslo Militære Samfund (OMS) mandag.

– Vi har fått en ny normalsituasjon i nord, sa Bruun-Hanssen ifølge NTB.

– Oppdaterte forsvarsplaner gjør det nødvendig å revurdere behovet for infrastruktur knyttet til forsterkningsplanene. I Norge har vi gjort betydelige endringer i infrastrukturen siden den Kalde krigen, og nye løsninger for mottak av allierte fly og landstyrker må vurderes. Flere alternativer er lansert og vurderes, men foreløpig har man ikke konkludert på løsninger, sa Bruun-Hanssen.

Her kan du lese hele talen til forsvarssjefen

Han slo videre fast at Russland ser på USA og NATO som en konkurrent – og at landet er beredt til å forsvare sine interesser «langs hele grenseområdet».

– Et høyere nivå på den militære tilstedeværelse i nordområdene er nå normalt. Marinen gjennomførte 48 prosent av sin aktivitet i nordområdene i 2017, herunder kontinuerlig tilstedeværelse av minst én ubåt, la forsvarssjefen til, ifølge nyhetsbyrået.

Han var også klar på at ekstrautgiftene som stortingsforliket om Hæren og Heimevernet pålegger Forsvaret, må dekkes inn i sin helhet. Bruun-Hanssen slo fast at forliket på Stortinget knyttet til utviklingen av landmakten øker Forsvarets driftskostnader med flere hundre millioner årlig – og han forutsetter ifølge NTB at disse ekstrakostnadene dekkes inn utenom det som må til for å oppfylle den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alternativet vil være en betydelig ubalanse mellom oppgaver og ressurser, som kun kan håndteres ved å stanse høyere prioriterte tiltak fra den vedtatte langtidsplanen, sa Bruun-Hanssen ifølge nyhetsbyrået.