Det slår Hadsel kommunestyre fast, etter å ha vedtatt en uttalelse Aina Nilsen (Sp) fremmet torsdag.
Det slår Hadsel kommunestyre fast, etter å ha vedtatt en uttalelse Aina Nilsen (Sp) fremmet torsdag. Foto: Tor Johannes Jensen

Videregående-nedleggelser: – Melbu gir det beste tilbudet

– Melbu bør bli programområde for region nord innenfor resturant og matfag og design og håndtverk, mener kommunestyret i Hadsel. Både søkertall, formidlingsevne og skolens tekniske stand gjør Melbu til beste alternativ, mener politikerne, som også mener Melbu ligger geografisk bedre til enn Narvik.

Det vedtok et enstemmig kommunestyre torsdag, etter forslag fra Aina Nilsen (Sp).

Utdanningssjefen i Nordland har foreslått å legge ned flere tilbud på Hadsel videregående skole Melbu fra høsten 2020. Både resturant og matfag VG1, kokk og servitør VG2 og design, håndverk VG1 og frisør VG2 står på dødslista. Forslaget er å gjøre Narvik til nytt programområde for region nord bestående av regionene Lofoten, Vesterålen og Ofoten.

Dramatisk

– Dette er ei kjempeviktig sak, også regionalt, understreket Aina Nilsen. Anne Karine Innbjør (MoS) viste til at frisørlinja har god søkning, men unge søkere.

– Vi har sett at de som vil ta utdanninga, heller går over på noe annet, fordi de ikke orker å reise så langt, påpekte Innbjør.

Geir Jørgensen (R) ønsket seg en uttalelse som var kvassere i kantene, men lot den gå:

– Det som skjer, er så mye mer dramatisk enn det framkommer her. Det er hele sektorer som er dominert at korttidskontrakter og arbeidsinnvandring fra EØS-området. Jeg har spurt fylkesråden hva som kunne gjøre arbeidslivet bedre og fått til svar at det måtte være å utdanne flere. Det gikk bare timer før dette forslaget kom som vil sable ned utdanningstilbudet i Vesterålen. Nordre Nordland er best i klassen på å få elevene gjennom utdanninga, og det er gjort en kjempeinnsats fra næringslivet, påpekte Jørgensen.

Mange lærebedrifter og få venner

Thor Håvard Waag Pettersen (V) påpekte at Vesterålen og Vågan har over dobbelt så mange lærebedrifter i de aktuelle fagene som Ofoten.

– Vi må være obs på at representantene på fylkestinget blir utsatt for massiv påvirkning fra andre kommuner og organisasjoner utenfor Hadsel. Det foregår ting nå som er offensivt rettet mot tilbudene i Hadsel, bemerket Arne Ivar Mikalsen (V).

– En tidligere ordfører sa at vi ikke har så mange venner, tilføyde Mikalsen. Det bekreftet også ordfører Kurt Jenssen (Sp), som viste til saka om byggfag på Melbu.

– Vi blir satt opp mot andre områder. Alle som har mulighet må bare trykke på, oppfordret ordføreren.

– Melbu er best

Hadsel kommunestyre understreker i uttalelsen at man ikke ønsker rivalisering mellom Vesterålen og Ofoten.

– Men basert på søkertall, formidlingsevne og skolens tekniske stand er Hadsel videregående skole studiested Melbu det klart beste alternativet. I tillegg har skolen ved elevtjenesten lang erfaring med å følge opp hybelboere.

Kommunestyret mener dessuten at Hadsel videregående skole ligger geografisk strategisk plassert for å betjene de tre regionene.

Stabile søkertall

– Hadsel videregående skole Melbu har flere tiårs erfaring med programfagene resturant og matfag og design og håndtverk. Det er høy formidlingsevne med flere godkjente lærebedrifter i regionen. Det er et godt samarbeid mellom Vesteråls-kommunene og Hadsel videregående skole, heter det i uttalelsen.

Man viser til at design og håndverk og frisørlinja har stabile søkertall med gjennomføringsprosent på 77,8 prosent. Og det er ifølge finnlærebedrift.no er 44 frisørbedrifter i Vesterålen og Lofoten, sammenlignet med 15 bedrifter i Ofoten.

Næringslivet får ikke nok lærlinger

Samtidig viser man til at det er høy aktivitet i reiselivet i Vesterålen, og at man venter vekst framover.

– Næringslivet har uttalt at de ikke får nok lærlinger til å dekke deres behov, noe som viser at etterspørselen er større enn tilbudet. Nedleggelse av resturant og matfag på Melbu vil derfor påvirke utviklingen i Vesterålen negativt, mener kommunestyret.

– Eksempelvis hadde studiested Melbu 18 søkere mot 10 søkere i Narvik i 2019. Gjennomføringsforordningens var 84,1 prosent. Vesterålen sammen med Vågan har 129 potensielle bedrifter som kan surfe lærlingeplasser, mot 53 i Ofoten. Altså ligger hovedtyngden i Vesterålen. Det er derfor naturlig at studietilbudet også legges hit.

Vesterålen kommer dårlig ut

De understreker også at det er best for elevene og gjennomføringa at elever får gå VG 1 og VG 2 på samme studiested.

– Dette tilbudet har vi i dag på Melbu. Studiested Melbu har nye undervisningslokaler og fasiliteter, tilføyer uttalelsen.

Kommunestyret legger også til at Vesterålen kommer svært dårlig ut i det store og hele i utdanningssjefens forslag.

– Linjer som er svært viktig for utviklingen av regionen som fisk/ fangst i Øksnes og idrettslinja på Sortland foreslås legge ned, til tross for høye søkertall og høy gjennomførelse, påpeker kommunestyret.