Forslag i Stortinget: Sp ga etter for Aps krav om å skrote Andøya flystasjon som hovedbase for maritime overvåkingsfly (MPA). SV fortsetter kampen i Stortinget. Foto: Forsvaret

Vil berge Andøya flystasjon: SV fremmer forslag i Stortinget

ANDØY: SV fremmer forslag i Stortinget om å videreføre hovedbasen for maritime overvåkingsfly (MPA) på Andøya. – Vi holder det vi har lovet, sier stortingsrepresentant Mona Fagerås.

«Stortinget ber regjeringa beholde Andøya flystasjon som base for de maritime overvåkingsflyene våre».

Slik lyder forslaget SV nå fremmer i Stortinget. Det skjer i forbindelse med trontaledebatten onsdag formiddag – når Hurdalsplattformen skal debatteres.

– Dette er ikke et representantforslag, men et løst forslag i forbindelse med debatten. Forslaget vil bli votert over allerede torsdag, sier Mona Fagerås, stortingsrepresentant fra Nordland, til Bladet Vesterålen.

– Holder det vi lover

Fagerås er forberedt på å bli møtt med påstander om at SV fremmer forslaget for å plage Sp, som nylig har brutt løftet om å videreføre Andøya flystasjon som hovedbase for maritime overvåkingsfly (MPA).

Det avfeier hun kontant.

– Vi har hele tida vært tydelige i denne saken. Men Sp har ropt så høyt at det er de som har fått all oppmerksomheta, sier Fagerås.

Hun minner om at SV gikk til valg på å videreføre MPA-basen på Andøya.

– Vi lovet at vi skulle kreve omgjøring i denne saken, og det gjør vi nå, sier Fagerås.

Les også
Nestlederen bekrefter: SV vil kreve omkamp om Andøya
Fremmer forslag: – SV mener Andøya flystasjon må videreføres som hovedbase for maritime overvåkingfly (MPA), sier stortingsrepresentant Mona Fagerås. Foto: Innsendt

– Vi strakk ut ei hand

– Er du overrasket over at Sp ofret Andøya flystasjon i forhandlingene med Ap?

– For å si det slik: Vi strakk ut ei hand til Sp i valgkampen. Det var vi og de som hadde felles ståsted i denne saken blant partiene som startet regjeringsforhandlinger, og vi var tydelige på at vi sammen kunne få til noe her. Vi følte aldri at vi fikk ei hand tilbake fra Sp, og vi ser resultatet av det nå, sier Fagerås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Regjeringserklæringa viser med tydelighet at Sp tapte saken uten oss. For oss er ikke det avgjørende nå. Vi står for det vi har sagt, og vil fremdeles berge Andøya flystasjon. Sp har fremdeles en alliert her, legger hun til.

Les også
Sp ofret Andøya – den nye regjeringa kompenserer med kraftpakke

– Ikke opp til oss

Fagerås forventer at Sp vil bite i det sure eplet – og stemme for nedleggelse av Andøya flystasjon torsdag. Et slikt utfall har i manges øyne vært utenkelig de fem siste årene.

– Det er vondt å sitte i regjering, og stemme i saker man har tapt i forhandlinger. Det kan derimot ikke vi i SV gjøre noe med. Vi får neppe så mange med oss her, men vår jobb er å fronte egen politikk, og vise med all tydelighet hva vi står for. Så får andre gjøre sine valg, sier Fagerås.

– Må komme tilbake til det

Senterpartiet gikk som kjent til valg på videreføre dagens aktivitet på Andøya flystasjon.

Partiet gikk derimot på et forholdsvis ydmykende tap i forhandlingene med Arbeiderpartiet om regjeringsplattform på Hurdalsjøen.

Les også
Sp-ordføreren: – Nå er jeg fly forbanna

Bladet Vesterålen har bedt stortingsrepresentant Willfred Nordlund (Sp) kommentere SVs forslag. Han har ikke stort å melde onsdag morgen:

– Det får vi komme tilbake til, sier han.

Les også
– Nå må vi få et troverdig svar om Andøya
Les også
Se hvem som dukket opp på Andøya: – Vi er klare for tøffe forhandlinger