Ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen.
Ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen. Foto: Sverre Idar Lakså

Vil betale studenter for å melde flytting: – Et horribelt forslag

BODØ: Budsjettforslaget fra flertallet i Bodø bystyre innebærer et flyttetilskudd på 5.000 kroner til hver student som melder flytting til byen. – De skulle skamme seg over å gjøre inntekt på våre ungdommer som bor heime og studerer borte, sier Øksnes-ordfører Karianne Bråthen.

Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne la torsdag fram felles forslag til budsjett og økonomiplan for perioden 2019 til 2022 under bystyremøtet i Bodø.

Forslaget innebærer et flyttetilskudd på 5.000 kroner til hver student som melder flytting til byen.

Ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen, reagerer sterkt på forslaget.

– Forslaget om å budsjettere med inntekt på våre ungdommer er horribelt. Dette skal være fylkeshovedstaden vår. De skulle skamme seg over å gjøre inntekt på våre ungdommer som bor heime og studerer borte. De har et universitet, og så skal de attpåtil gjøre inntekt på våre ungdommer, sier Bråthen til Bladet Vesterålen.

På Facebook har forslaget fått stor oppmerksomhet. En som har slaktet forslaget, er fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

– Dette må være tidenes mest illojale handling fra Bodø kommune. Heldigvis er ikke ordføreren en del av dette, men de borgerlige partiene foreslår altså å lokke ungdom fra nabokommunene til å melde flytting til byen. Det kan høres forlokkende ut at studenter ved Nord Universitet skal melde flytting til Bodø for at kommunen skal få inntektene, men ungdommene kommer jo i stor grad fra andre nordlandskommuner. Disse kommunene får da færre innbyggere og mindre inntekter. Sånn kan vi ikke holde på i Nordland, hvis Bodø skal være fylkeshovedstad og storebror kan man ikke hente egen vekst fra naboene, skriver Norvoll – og legger til:

– Bodø skal altså BETALE ungdom fra Fauske, Lofoten eller Lurøy 5.000 kroner for å flytte til byen. På den måten henter de mange millioner fra distriktskommunene i Nordland.