Syk: Her triller Svein Spjelkavik Ari – som som da bildet ble tatt var liten baby. Nå kjemper Ari (15) sitt livs kamp mot kreft. Foto: Innsendt

Vil hjelpe Ari (15) hjem: Samlet inn 15.000 på to dager

ANDØY: Fernando Ugarte har mange venner i Andøy og Tromsø. Nå hjelper de Fernando – når han trenger det som mest.

For 20 måneder siden ble Fernados liv snudd på hode. I mars 2019 ble hans sønn, Ari, diagnostisert med ALL (akutt lymfatisk leukemi) i hjembyen Nuuk på Grønland.

Samme dag ble han sendt i all hast til Rikshospitalet i København. Etter halvannet år virker behandlingen, og Ari har fått lov til å ta sine første to turer hjem til Grønland. Men reisene mellom København og Nuuk er kostbare, og dekkes ikke av helsevesenet, hverken i Danmark eller på Grønland.

– Vi følte vi måtte gjøre noe, sier Fernandos gode venn, Svein Spjelkavik, i ei pressemelding.

Lørdag 14. november startet han og Hanne Strager innsamling på Spleis. Allerede kvelden etter var over 15.000 kroner kommet inn til støtte for at Ari kan være hjemme på Grønland mellom prøver og oppfølging i Danmark.

– Det er rørende å se engasjementet blant andværingene og vesterålinger. Det første bidraget kom fra Ingvild Solvang, andværing, med adresse Sør-Korea. Også venner av Fernando i MC-klubben på Dverberg og reisekamerater i flere reiser mellom Vesterålen og Mellom-Amerika har bidratt, sier Spjelkavik.

Han håper alle Fernandos venner, og de som har lyst til å gjøre en forskjell med en førjulsgave til noen som trenger hjelp, vil bidra til Spleisen. Målet er å samle inn 75.000 norske kroner.

Da Ari diagnostisert med ALL, og sendt til Danmark for behandling, fulgte mamma Malene og Aris stefar Peter med. De tre har bodd forskjellige steder siden den plutselige flyttingen til Danmark. Etter hvert savnet Ari sårt både pappa Fernando og søster Maria, og skolekamerater hjemme på Grønland.

– Det har vært, og er fortsatt, en fryktelig smertefull prosess å kurere sykdommen. På grunn av Aris spesielle genetiske variant av ALL må han tåle enda sterkere medisiner enn andre leukemipasienter. Det første behandlingsåret var utrolig smertefullt, og medisinene ga Ari forferdelige bivirkninger, og han var inn og ut av sykehuset på ukentlig basis. Til tross for smerte, kvalme, oppkast og feber beholdt Ari en positiv holdning, og fortsatte behandlingene uten å klage, forteller Malene Simon, Aris mamma.

Men heldigvis: Medisinen fungerer. Og fordi Ari er blitt stadig bedre, har legene blitt enige om at han de neste 6-8 månedene kan reise til Grønland mellom behandlingene.

– Dette betyr alt for Ari. Det betyr at han kan gjenforenes med faren Fernando og søsteren Maria. Det betyr at han litt om litt kan vende tilbake til skolen, og begynne å ta igjen alle tingene han har gått glipp av. Og det betyr at han kan være sammen med vennene sine igjen, forteller pappa Fernando.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når du er 15 er dette viktigere enn noe annet. Gjennom sykdommen og behandlingene i Danmark har vennene hans vært utrolig lojale. Noen har vært på besøk i Danmark, og han har holdt kontakten med andre gjennom brev, videochatting og ved å spille spill på datamaskinen. Men det er ikke det samme som å være sammen, sier Fernando.