Tar grep: Rock Mot Rus la «virtuelle festivalpass» til den digitale festivalen Rock Mot Virus ut for salg på sin Facebook-side søndag. – På bare noen timer hadde de solgt like mange som det var solgt til årets Rock Mot Rus-festival, som er avlyst på grunn av koronaviruset, ifølge Svein Spjelkavik. Foto: Innsendt

Vil motvirke «brakkesjuke» hos barn og unge

ANDØY: Akkurat nå finnes det om lag 600.000 skolebarn og ungdom i Norge som skal takle en helt ny hverdag. Rock Mot Virus ber barn og unge om å bidra til festivalen.

De neste ukene skal om lag 600.000 skolebarn og ungdom ha hjemmeskole, hvor de ikke får treffe sine klassekamerater eller lærere, og alle fritidsaktiviteter er avlyst. De får ikke leke, klemme eller «highfive» en god venn. Alt dette på grunn av noe de ikke kan se, kontrollere eller stoppe, nemlig koronaviruset.

– Vi er bekymra for hvordan vi alle skal takle isolasjonen fremover, men spesielt de unge. Det er viktig å ha noe å gjøre når du ikke kan gå på trening, korps eller kulturskolen, sier Svein Spjelkavik i Rock Mot Rus.

Rock Mot Rus handler om å skape noe sammen, fellesskap og ikke minst den råe følelsen av mestring når du tør vise frem det du har skapt. Det akter ikke Rock Mot Rus å gi slipp på, selv om de må skifte navn til Rock Mot Virus og kjøre en digital versjon av festivalen i år.

– Fram til festivalen prøver vi å heie på våre unge festivalgjengere for å få dem til å lage noe hjemme og sammen med søsken. Vi vil motvirke «brakkesjuke» hos barn og unge gjennom å få flest mulig til å uttrykke seg. Slik vil vi prøve å spre glede i denne første uka når nesten et helt folk er satt i en slags husarrest, sier festivalsjef Kristin Krey.

På Rock Mot Rus har de en klemmevideo, hvor både artister og gjester gir hverandre en klem. Sorgen ble stor da de innså at den kunne de jo ikke lage i år, men da kom idéen: En blinkevideo, der alle sender inn sin blinkevideo eller blinkebilde.

– Vi kan ikke klemme akkurat nå, men vi kan blinke til hverandre. Vær kreativ, rar, artig, alvorlig, søt, overraskende eller bare helt rett opp og ned, men blink og send inn bildet eller videoen til oss, sier Spjelkavik.

Det er hans datter, Nikoline Spjelkavik, som har hatt ansvaret for klemmevideoene i de 11 årene denne tradisjonen har vart. I år blir det altså et blunk og et smil i istedenfor en klem.

Arrangørene i Rock Mot Rus har ei oppfordring til: Send inn tegning av Rock Mot Virus, film mamma og pappa som viser frem hvordan de rocka da de var unge, lag musikk sammen med familien, dans, eller skriv dikt om hvordan du føler deg.

– Noe vil bli delt på Rock Mot Virus sine kanaler frem mot festivalen, og på den store direktesendinga. Da blir det rockemønstring, utdeling av Willy Oftedals ærespris og mange bidrag fra barn og unge, opplyser arrangørene.

– Vi vet at dere kjeder dere. At det er veldig rart med hjemmeskole, og trist å ikke møte venner. Derfor vil vi være der for dere, og vise dere at dere er ikke alene, og at vi kan lage noe sammen. Hver for oss, men absolutt fremdeles sammen, sier Spjelkavik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rock Mot Virus vil foregå digitalt første helga i april.

Rock Mot Rus la ut «virtuelle festivalpass» for salg på sin Facebook-side søndag kveld. På noen timer hadde festivalen solgt like mange festivalpass til den digitale utgaven av Rock Mot Rus som de hadde solgt til den ordinære Rock Mot Rus-festivalen.
– Det er helt fantastisk å oppleve denne støtten, sier Svein Spjelkavik i Rock Mot Rus.

– Nå skal det legges til at disse virtuelle passene ikke koster like mye som de fysiske helgepassene, og at de fleste av våre gjester ikke kjøper pass på forhånd, men i døra. Vi synes likevel dette er stor stas. Vi har også hatt godt salg på Rock Mot Virus-hettejakker, hettegensre og T-skjorter, sier Spjelkavik.


– Idéen kom fra Rune Stave og Anne-Karin Sørlundsengen, som er foreldre til to ivrige festivalgjengere, og som selv har bidratt i mange år på frivillig-sida, sier Spjelkavik.

– Rock Mot Virus er gratis, men det koster oss nærmere 150.000 kroner å avlyse festivalen, slik det ser ut nå. Dermed kommer det godt med at folk vil støtte den tradisjonsrike festivalen, legger han til.