Forslaget til statsbudsjett gir ingen avklaring om hva Fiskebøl-avdelinga til Senter for oljevern og marint miljø skal inneholde.
Forslaget til statsbudsjett gir ingen avklaring om hva Fiskebøl-avdelinga til Senter for oljevern og marint miljø skal inneholde.

Virksomhet på Fiskebøl «på sikt»

Statsbudsjettet gir ingen avklaring om oljevernsenter på Fiskebøl. – Velgerne i Vesterålen er holdt for narr, sier Eirik Sivertsen (Ap).

Da statsminister Erna Solberg presenterte lokaliseringa av et nasjonalt oljevernsenter i mai 2017, slo hun fast at det skulle deles mellom kontorer i Svolvær og en praktisk rettet FoU-base på Fiskebøl. I dag er kontorene i Svolvær vel etablert med 12 ansatte. Ennå er det ingenting å se på Fiskebøl.

I juni lovet samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) etablering, men han kunne ikke si noe om når, eller hvor mange ansatte det kan bli. På en fergetur over Hadselfjorden i august forsikret statsminister Erna Solberg (H) at arbeidsplassene skal komme på Fiskebøl.

– Vi har prosessen med avklaring knyttet til testsenteret for oljevern, som skal komme før jul i år, sa Solberg da.

I regjeringas forslag til statsbudsjett, som ble lagt fram mandag, er det lite å finne som ligner avklaring. Senter for Oljevern og Marint Miljø (SOMM) får ei overføring på 27,3 millioner kroner i 2020, ifølge forslaget. Og Samferdselsdepartementet skriver at Kystverket samarbeider med SOMM om nye metoder for å identifisere og bekjempe oljeforurensing i islagte farvann.

Her summerer man opp at det i fjor ble utredet fasiliteter for testing av oljevernteknologi på Fiskebøl sammen med Kystverket.

– Dette arbeidet ses i sammenheng med Kystverkets oppdrag om å bygge opp kapasitet til å simulere forurensing i islagte farvann ved Nasjonalt senter for testing av oljevernutstyr, skriver Samferdselsdepartementet – og føyer til:

– Videre skal Kystverket og Senter for oljevern og marint miljø følge opp utredningen om å etablere fasiliteter for testing av oljevernteknologi.

– Senterets bemannings- og kompetansebehov sees i sammenheng med videre prosess for å etablere virksomhet på Fiskebøl på sikt, skriver Samferdselsdepartementet.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Nordland er alt annet enn imponert:

– I august lovet statsministeren avklaring om Fiskebøl før jul. Nå er statsbudsjettet kommet uten avklaring. Dette er å holde velgerne i Vesterålen for narr, sier Sivertsen til Bladet Vesterålen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er jo ikke jul ennå. Kan det ikke fremdeles komme noe?

– En drøy måned etter at hun lovet avklaring, kommer statsbudsjettet, og her heter det at man skal få avklaring «på sikt». Det er vanskelig å forstå det som ei særlig snarlig avklaring, svarer Sivertsen.

– Hva burde statsbudsjettet inneholdt?

– Det burde inneholdt noe om hva som faktisk skal være på Fiskebøl, hvordan det skal finansieres, og hvordan man skal ta i bruk kompetansen som finnes i Vesterålen for å svare på utfordringene gjennom dette senteret. I stedet har de ikke klart å få noe på plass, mener han.