Line Henriksen fra Skohjørnet (til venstre) og Torill Pedersen fra Vi-To (til høyre) er blant dem som skal ha hyller med bruktbøker for salg utenfor butikken i sommer. Grethe Celius ( i midten) fra Hadsel Asvo gleder seg.
Line Henriksen fra Skohjørnet (til venstre) og Torill Pedersen fra Vi-To (til høyre) er blant dem som skal ha hyller med bruktbøker for salg utenfor butikken i sommer. Grethe Celius ( i midten) fra Hadsel Asvo gleder seg.

Setter bøkene på gata

HADSEL: Melbu blir mini-bokby i sommer. Hver eneste butikk blir bruktbokhandel-filial med hyller på gata.

Mini-bokbyen åpner lørdag 13. juni med bruktmarked og redesign på torget.

– Den dagen kan folk komme og selge sine egne bruktvarer, forteller Grethe Celius fra Hadsel Asvo, som har tatt initiativet.

Da er Vesterålen litteraturlag også på plass med opplesing. Den lesende kronprinsesse Mette-Marit hadde ikke mulighet til å komme, men det tar ingen så veldig tungt.

Tema-bøker

Utenfor lekebutikken kommer ei hylle med barnebøker, utenfor sportsbutikken vil det stå ei hylle med sportsbøker, og utenfor interiørbutikken blir det så klart interiørbutikker.

– Det var ikke like enkelt å finne ut hva vi skulle ha her, ler Celius når hun står sammen med Line Henriksen fra Skohjørnet. Men svaret vitner i hvert fall om folk med beina på jorda:

– Vi bestemte oss for bøker av norske forfattere, tilføyer hun.

Handarbeidsbøker er selvsagt løsningen i bruktbokhylla til Vi-To Klær, som også selger garn.

Sånn kunne vi fortsette. Bøkene kommer fra Sareptas, Hadsel Asvos bruktbutikk, som har store mengder bøker inne og opplever god interesse.

Mini-bokby

Ideen kommer fra Grethe Celius, som fikk den etter å ha besøkt bokbyen Fjærland.

– Det er utrolig spennende, og så masse folk det trekker dit! De har bokhyller stående ute omkring på Fjærland hele sommeren. Det tenkte jeg gikk an å gjøre her på Melbu også, beretter hun.

– Kanskje det kan få opp lesegleden og interessen for å lese og drømme litt i stedet for bare å sitte med skjermen, mener hun.

Positive

På jobben ble gløden tent for ideen, og butikkeierne viste seg også å være positive.

– Det er jo litt arbeid for dem med å sette hyllene ut og ta dem inn igjen når de stenger. Og så må de jo ta imot penger for bøkene. Men de er med, sier Grethe Celius.

Når bøkene står ute på gata, gjelder det å stole på kundenes ærlighet. Det har Sareptas og Celius ingen problemer med.

– Det står også andre varer ute på gata. Det har jeg tru på. I Hardanger står det moreller for salg langs veien med selvbetjening, legger hun til.

Bruke på nytt

De fargeglade bokhyllene skal få stå ute hele sommeren. Forhåpentligvis helt uten unntak. På regnværsdager må butikkeierne regne med å ha dem innenfor døra.

– Men hyllene er lagd så dype at noen regndråper ikke skal gjøre skade, tilføyer Grethe Celius.

Ønsket er at mini-bokbyen Melbu skal sprette fram neste sommer igjen.

– Og vi planlegger å gjøre bruktdag og redesign på torget også til et årlig arrangement. Søppelberget vokser i Norge, og det er kjempeviktig at folk kan bruke noe omigjen, sier Celius.