Hemmestad brygge.
Hemmestad brygge. Foto: Hilde Jørgensen

Blir liv og leven på Hemmestad

KVÆFJORD: Rock’n roll, USA og den kalde krigen blir stikkord når Bjørn Hall-Hofsø inviterer til kåseri med rockevideoer på Hemmestad.

Det loves både liv og leven når kåsøren tar publikum med på en tidsreise gjennom årene da rock’n roll ble identitet til et helt nytt ungdomsopprør som veltet over USA og Europa siste halvdel av 1950-årene.

Foredraget passer for historieinteresserte, musikkinteresserte, de som hadde sin ungdomstid på 50- og 60–tallet og ellers alle.

Bjørn Hall-Hofsø sier «opprøret» begynte med at amerikanske lokalradioer gjorde afroamerikansk rhytm’ and blues stuereint til hvit, kjøpesterk ungdom gjennom nytt et musikkbegrep kalt «Rock’n roll». En musikk-kloning som gradvis utviklet seg til et politisk våpen mot den kalde krigen og ble av konservative amerikanere stemplet som fordekt kommunisme.

Gjennom musikkvideo og bilder viser kåsøren sprengkraften og betydningen rockemusikken fikk i ungdomsopprøret utover 60- og 70-tallet med eksempler på påvirkningen den også fikk på ungdom bak jernteppet.

Bjørn Hall-Hofsø ble selv tenåring i rockeåret 1956, og har skrevet flere bøker om ungdomsmiljøet på femti og sekstitallet, og han har hatt flere populære kåserier om dette i årenes løp.