Kenneth Knedahl.
Kenneth Knedahl. Foto: Innsendt

Bry deg litt ekstra i julehøytiden

I år som i fjor og året før der, og året før der igjen, vil æ som eks-rusmisbruker trekke frem viktigheten av å bry seg kanskje litt ekstra i disse julehøytidene vi nu går i møte.

I mange familier forbindes jul og andre høytider også med å ”nyte” alkohol. Det kan være flott det. For de av dere som greier å vise måtehold med bruk av alkohol, husk at julen er tid for samhold, kos og familie. Gjensidig respekt er viktig.

Kanskje ikkje alle syns det er like kult at enkelte blir forandret med et glass eller to for mye. Voksentiden kan tas når barn og unge ungdommer har lagt seg. Husk at kua selv også har vært kalv. Det er ikkje sikkert man som barn selv syntes at det var like hyggelig bestandig.

Det er dessverre mange som ruser seg ekstra mye i julen og i høytider. Det kan være mange grunner til det. Prøv å inkludere et familiemedlem man vet sliter, og gi vedkommende en sjanse og et valg om å kunne få feire jul ilage dere. Men sett gjerne grenser for rus under feiringen.

Mange familier kan være redde eller skeptiske til å be noen som står dem nær, når de vet at folk har utfordringer i livet. Den sorgen dette skaper kan bety liv eller død for den enkelte. Julen er en ekstremt følsom tid. Be noen dere vet er ensomme på besøk. Gjør noe hyggelig sammen. Ta en telefon eller send en melding. For dæ kan det virke ubetydelig. Men for den som er mottaker kan det betyr alt.

Får dere mat til overs, så tenk på dem dere kanskje vet sitter alene. I stedet for å kaste juleribba, lutefisken eller annen god julemat. Gled noen som vil sette pris på dette. Prøv og stoppe opp. Det er mange i samfunnet som sitter alene. Noen vil kanskje det. Men de fleste setter pris på å bli sett.

En fin og nær førjulstid ønskes alle.

Kenneth «Bromle» Knedahl

Bø i Vesterålen