Kommunestyret sa torsdag endelig nei til å gå inn i hotell-prosjektet.
Kommunestyret sa torsdag endelig nei til å gå inn i hotell-prosjektet. Foto: Morten Berg-Hansen

Endelig nei til hotellet

SORTLAND: Sortland kommune vil ikke delta i kapitalutvidelsen til Blåbyen Invest as. Dermed er det sagt et endelig nei til Blåbyen hotell.

– Våre betenkeligheter var riktige. Vi mente tidlig at dette ville bli for dyrt, og at vi var uten garanti for at hotellet noen gang ville bli bygd. Flere partier burde lyttet da vi og Rødt stilte spørsmål ved denne saken. Men ingen var interessert i å lytte. Motforestillinger var ikke ønskelige. Og vanligvis er jeg fornøyd med at jeg har rett, men ikke i denne saken, sa Sps Inger Grethe Hansen.

Blåbyen Invest ba tidligere i sommer Sortland kommune om 30 millioner kroner i egenkapital for slik å ha råd til å finansiere nytt hotell i tilknytning til Kulturfabrikken. Tidligere har samtlige partier varslet at de ville stemme nei til kommunal deltakelse i kapitalutvidelsen.

– Ikke vår jobb

– Vi sier nei av to grunner. Vi mener kommunen ikke skal stille med midler når andre ikke ønsker det. Og kommunen skal ikke drive med hotelldrift, sa Svein Roar Jacobsen (Ap).

– Jeg ønsker meg ei grundig ekstern gransking av dette. Blant annet for at man skulle kunne trekke lærdom av prosessen, slik at vi unngår å gå i samme fella igjen. Jeg ønsker at man ser på den politiske prosessen, og slik jeg forstår kontrollutvalgets arbeid kan ikke de se på annet enn det administrative arbeidet, sa Ove Eirik Jensen (R).

– Tredobla kostnader

Rødt Christoffer Ellingsen pekte på at kostnadene til Kulturfabrikken er økt kraftig fra vedtaket om bygging ble gjort.

– Utgangspunktet var at dette skulle koste omkring fem millioner kroner. Nå er kostnadene økt til 15 millioner kroner årlig. Det er ti millioner kroner mer i utgifter per år. Og på tre år er de 30 millionene Blåbyen Invest har bedt om, brukt opp. Og dette går rett ut fra drifta vår. Penger som skulle gått til skole, helse og andre ting, sa Ellingsen.

– For Sortland Ap er det helt uaktuelt å gå inn som deleier. Pengene til kommunen skal gå til helt andre ting. Og vi mener selskapet selv skal finne pengene som trengs for å oppfylle forpliktelsene og avtalene det har signert, sa Gunhild Stoltz (Ap).

– Vil bli bølger

Hun mener saken er ei fallitterklæring for hele idéen om offentlig-privat samarbeid.

– Mye tyder på at fellesskapet vil få et betydelig tap i denne saken.

Hun ville ikke støtte ekstern gransking i første omgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det får vi eventuelt se på når kontrollutvalget har lagt fram saken, sa Stoltz.

– Jeg reagerer på at Stoltz bidrar til å svartmale offentlig-privat samarbeid. For det var et bredt flertall som sto bak vedtaket om å inngå dette samarbeidet, sa varaordfører John?Hempel (Frp).

– Vi er nok ikke ferdige med saken med denne behandlinga. Det vil nok bli noen bølger i etterkant, sa Trygve Lampe (SV).