Fest til sjømatens ære. Folk fra hele distriktet strømmer til Lødingen for å være med på Sjømatfestivalen. Sentralt i arrangementet står gratis smaksprøver på en ulike delikate retter fra lodde, sild og laks.(Arkiv
Fest til sjømatens ære. Folk fra hele distriktet strømmer til Lødingen for å være med på Sjømatfestivalen. Sentralt i arrangementet står gratis smaksprøver på en ulike delikate retter fra lodde, sild og laks.(Arkiv Foto: Svein Rist

Fest til sjømatens ære: Fire dager til ende i Lødingen

For 17. gang inviteres det til fest til sjømatens ære i Lødingen. Fra torsdag til søndag går folk mann av huse for å være med på de mange flotte opplevelsene arrangørene tilbyr.

Sjømatfestivalen! Et begrep som i løpet av godt og vel en halv mannsalder har skapt gjenklang, ikke bare i regionen og landsdelen, men også et godt stykke ut i Europa.

Som navnet beskriver, en fest dedikert til havets spiskammers. Sild, laks, torsk og kval står atter et år sentralt i det den 17. utgaven av Sjømatfestivalen i Lødingen går av stabelen.

Lokale krefter

Tradisjonen tro varmes det godt opp i forkant av selve festivalen. Først er det duket for barnehagens karneval.

Som i fjor ender prosesjonen opp i Sjømatteltet. Her varter arrangørene opp med både servering og underholdning til den yngre generasjon lødingsværinger.

Samme dag er det endelig duket for en god gammeldags lokalrevy.

Susanne Lundeng ankommer Lødingen og Sjømatfestivalen. Hun byr på lunsjkonsert. (Arkiv
Susanne Lundeng ankommer Lødingen og Sjømatfestivalen. Hun byr på lunsjkonsert. (Arkiv Foto: Svein Rist
Grillet hvalkjøtt er blant delikatessene publikum kan nyte i forbindelse med at den 17. utgaven av Sjømatfestivalen arrangeres. (Arkiv
Grillet hvalkjøtt er blant delikatessene publikum kan nyte i forbindelse med at den 17. utgaven av Sjømatfestivalen arrangeres. (Arkiv Foto: Svein Rist
Rundt 5.000 personer pleier å besøke Sjømatfestivalen. Det betyr at folketallet i Lødingen mer enn dobles i løpet av dagene arrangementet varer. (Arkiv
Rundt 5.000 personer pleier å besøke Sjømatfestivalen. Det betyr at folketallet i Lødingen mer enn dobles i løpet av dagene arrangementet varer. (Arkiv Foto: Svein Rist
Stemningen er god og latteren sitter løst i forbindelse med underholdningen som presenteres fra scenen under Sjømatfestivalen. (Arkiv
Stemningen er god og latteren sitter løst i forbindelse med underholdningen som presenteres fra scenen under Sjømatfestivalen. (Arkiv Foto: Svein Rist

Forventningsbuen spennes ytterligere i det torsdag er blitt til fredag. Etter at Hærens musikk-korps har forlystet både store og små med gratis lunsjkonsert, entrer lokale krefter scenen på kveldstid. Årets musikalske opptakt til Sjømatfestivalen besørges av Lødingen musikkforening, for anledningen forsterket med lokale artister i form av både band og vokal. I det store og hele har arrangørene av Sjømatfestivalen valgt å satse på lokale krefter når det gjelder underholdning i dagene før helga setter inn for alvor.

I helga er det så duket for selve Sjømatfestivalen. Årets utgave åpnes av Stine Ytterstad. Deretter går det slag i slag med arrangement, underholdning fra scenen, aktiviteter og salg fra en rekke boder.

– Vi bygger på samme lest som tidligere år. Innslag fra scene vil selvfølgelig stå sentralt. Aktiviteter for barn og ungdom det samme. I år som i fjor legges det opp til fiskekonkurranse. I den grad værgudene viser seg fra en akseptabel side blir det anledning til å at en tur med Eliasbåten. I det hele tatt mye å se frem til, konkluderer konferansier gjennom de siste 11 år Jan Roger Henriksen.

Ingen Sjømatfestival uten kåring av Årets lødingsværing Tradisjonen tro holder arrangørene navnet på vinneren tett inn til brystet helt frem til utdelingen.

Musikalsk underholdning av både Vestfjordmusikken og Tankhaugen Grosse Schnabel Kapelle står også på menyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lødingens alderspensjonister inviteres også til gratis kaffe, før en ny lunsjkonsert, denne gang med ingen ringere enn Susanne Lundeng, står på programmet.

– Så må vi selvfølgelig nevne at det også i år tilbys gratis smaksprøver på et hopetall varianter og smaker med havets sølv, silda, som hovedingrediens. Gratis smaksprøver er det også å hente fra både laks og lodde. For å få med seg alt dette finner folk fra hele regionen veien til Lødingen. Omlag 5.000 personer bruker å delta under Sjømatfestivalen. Det betyr at folketallet i Lødingen mer enn dobler seg i forbindelse med arrangementet, fremholder Jan Roger Henriksen.

Fra Sjømatfestivalen rigges onsdag, til teltene tas ned igjen søndag ettermiddag, vil rundt 100 frivillige ha stilt opp.

Handballbygda og Bygda som sykler brukes ofte som betegnelser når Lødingen skal beskrives. Dugnadsbygda er et annet ord som med stor tyngde kan benyttes.

– Jeg kan ikke få rost dugnadsånden i Lødingen sterkt nok. Lødingen Lions, Lødingen Røde Kors og Lødingen musikkforening makter ikke et slikt løft alene. Heldigvis bor vi i en kommune der dugnadsånden skrives med stor D. Nesten alle som blir utfordret stiller opp. Det være seg privatpersoner eller næringslivet. Med utgifter på omlag 900.000 kroner har vi ikke råd til å betale folk for å bidra. Som mye annet i Lødingen baserer Sjømatfestivalen seg på frivillig innsats. På et ønske om å sette Lødingen på kartet på en positiv måte, avrunder messegeneral Jan Roger Henriksen.