Leder for Kvæfjord Idrettslag og 17. maikomitéen, Jan Meyer, er godt forberedt til årets 17. mai-feiring.
Leder for Kvæfjord Idrettslag og 17. maikomitéen, Jan Meyer, er godt forberedt til årets 17. mai-feiring. Foto: Atle Trondsen

Klart for 17. mai-feiring i Kvæfjord

KVÆFJORD: 17. mai vil bli markert og feiret flere steder i Kvæfjord. Programmene for dagen er klappet og klare.

Atle Trondsen

red@blv.no - 482 76 255

Den mest omfattende feiringen finner som vanlig sted på Borkenes. I tidligere år var det Kvæfjord kommune som hadde ansvaret for markeringen, mens den i de senere år er satt ut til lag og foreninger.

I år er det Kvæfjord Idrettslag som har sagt seg villig til å være arrangementsansvarlig. Allerede under idrettslagets hundreårsfeiring erklærte lagets leder Jan Meyer, at idrettslaget ville stå for 17.mai-opplegget på Borkenes. Man forventer god oppslutning fra bygdefolket.

17. mai-programmet

Tidlig på dagen er det oppstilling på Rådhusplassen, der barn fra 1. til 4. årstrinn skal synge og Borkenes skolekorps skal spille. Og så blir rekkefølgen på deltagerne slik den har vært i alle år. Først er lennsmannsetaten satt opp. Utfordringen her er at lensmannskontoret på Borkenes er nedlagt, så det må nok importeres en politimann eller to utenfra. Så skal de følge på rekke og rad: Speiderne, barnehagene, skolekorpset, Borkenes skole, mannskoret, blandakoret, lag og foreninger, og andre.

Etter å ha gått runden på tettstedet, inklusive stopp ved sykehjemmene, ankommer folketoget Kvæfjord kirke, hvor ordfører Torbjørn Larsen vil bekranse bautaen over dem som ofret livet under 2. verdenskrig.

Mannskoret synger. Det blir flere taler, både under den påfølgende familiegudstjenesten i kirka, og i Kvæfjordhallen, der det også er åpen kafé. Her blir det tale for barna ved elever fra 7. årstrinn på Borkenes skole. Det blir kulturelle innslag ved Per Mikkel Sara og andre, og leker for barna på skoleplassen. Talen for dagen vil bli holdt av Jan Meyer.

– I talen vil jeg kanskje komme inn på kvæfjerdingenes levekår i årene før 1814, forteller Meyer, som også vil redegjøre noe fra idrettslagets historie.

– Idrettslagets historie er også lokalhistorie, slår han fast.

I gamle dager ble dagen avsluttet med «fæst» på Fram. Men det er det visst slutt med...