Svein Spjelkavik, Margrethe Berntsen, Rita Sundberg, Leif Egil Barth, Mona Dahl, Øystein Bjørstad Lindbeck og Bård Meløe.
Svein Spjelkavik, Margrethe Berntsen, Rita Sundberg, Leif Egil Barth, Mona Dahl, Øystein Bjørstad Lindbeck og Bård Meløe. Foto: Hilde Jørgensen

Laterna Magica: Nå er de klar for film ei hel uke

SORTLAND: Filmfestivalen Laterna Magica arrangeres for 28. gang, og tilbyr en stor bukett film og filmrelaterte arrangement – også ute.

Og ungdommene er med, de står faktisk bak en mengde av det som skjer i Laterna Magicafestivalen fra 18. til 24. november.

Sofie H. Robertsen og Martine Sande er konferansierer, og en gjeng ungdommer står blant annet bak musikk og showet på filmfesten.

– Dette er en festival for unge men også av de unge, og de leverer kvalitet og er en berikelse, noe de selv får gode erfaringer av, sier festivalleder Margrethe Berntsen.

Årets tema er miljøet; Miljøet vårt, og de innsendte filmene skal da også berøre temaet. Svein Spjelkavik lover en storstilt presentasjon av filmene, sammen med sceneinstruktør Tom Stian Lenningsvik står han for produksjon og regi for dette høydepunktet.

– Vi har tatt teamet på alvor og Marina Sirienko, som er koreograf har laget flotte kostymer i resirkulert stil, forteller Spjelkavik.

Fra tre kommuner

I år er det påmeldt 31 filmer, men bare fra tre kommuner, Sortland, Hadsel og Øksnes.

– Noen ganger er ikke alle kommunene representert, slik er det i et regionalt samarbeid, ikke alle kan stille hver gang, men det viser seg at de som får filmkurstilbud gir deltakere til Laterna Magica, sier Spjelkavik.

Sortland har blant andre hatt et slikt filmkurs til ungdom.

At det er 28. gangen filmfestivalen arrangeres er noe Spjelkavik fryder seg over.

– Det er helt fantastisk. Det ville aldri ha skjedd om ikke dette var et samarbeid mellom kommunene i Vesterålen. Tar man bort det regionale nivået vil kommunene bli fattigere. Laterna Magica er ei fjær i hatten i så måte. Man må ikke spare på kulturelt regionalt samarbeid, det blir feil grein å sage av, for der sitter barn og unge, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og ungdommen selv?

De tropper opp og vil være med, de styrer med musikk og show, og så er det også ungdommen selv som har laget filmene.

En av dagene er det filmkveld i Ungdomsfabrikken. En riktig kosekveld der det blir lokale filmer og smakebiter fra årets LM-filmer, popcorn og snadder, lover Øystein Bjørstad Lindbeck.

Film ute

Film i Friluft er en klassiker, og dersom været blir av oppholdsmessig karakter er det mulig å se filmhiten og klassikeren Snømannen på lerret i friluft i Bjørklundparken. Den er fast innslag i Laterna magica og har vært vist manage ganger med stor suksess og «full sal» ute i frilufta. Så er da også målet å få fram julestemningen, ifølge leder for Vesterålen friluftsråd Bård Meløe.

Tradisjonen tro er det satt opp filmer både for barnehageunger, skoleelever og elever i videregående skoler.

Ung Scene stiller med utstilling i Galleri Ariblå der kulturskoleelever viser arbeid laget omkring festivalens tema. Det blir også en elevkonsert fra kulturskoleelever. Biblioteket stiller med bokutstilling om temaet, og museet har utstillingen Seabed, som går rett inn i temaet og problematikken rundt miljø og forsøpling i havet.

Festivalen får også besøk av filmskapere som startet in spe på Laterna Magica. Tord T. Olsen fra Melbu dukker opp i mediaklassen på Hadsel videregående skole, og skal snakke om film og vise filmklipp. Torfinn Iversen fra Sortland skal lede juryen for beste innsendte filmer.

Hele programmet er trykt opp med forside som Håvard Bergseng Rødsand fra Bø har tegnet. Han vant konkurransen som første klasse ved medialinja arrangerte, og pryder også plakatene. Laterna Magica arrangeres i regi av Kultursamarbeidet i Vesterålen og Kulturfabrikken i Sortland.