Glød består av Lena Jinnegren på vokal, som også har skrevet mange av tekstene. Rolf Hoff Baltzersen spiller kontrabass og Arnfinn Bergrabb slagverk.
Glød består av Lena Jinnegren på vokal, som også har skrevet mange av tekstene. Rolf Hoff Baltzersen spiller kontrabass og Arnfinn Bergrabb slagverk. Foto: Solgunn Jensen

Råbra tango i Hadsel

Èn hylende morsom. Èn skummel. Mange smektende. Alle var råbra.

Sist Lena Jinnegren var i Vesterålen, var det med Troms-bandet Fotefar, og plata «Flygande kråke..» med folkesanger samla av Edvard Ruud. Nå er hun tilbake med et annet Troms-orkester: Glød.

Stakkars alle som gikk glipp av deres konsert i Kafe Finnmarken på Hurtigrutens hus torsdag kveld.

Det nimanns (og kvinne-)store orkesteret fikk det virkelig til å gløde og svinge. De er fantastiske musikere og får følelsene fram fra første tone. Det er jo tango det handler om.

Tango er sterke følelser

Tango fra Argentina, Balkan, Finland og Sverige. Jinnegren er svensk, med finsk mor, og har skrevet noen egne tekster til tradisjonelle tangomelodier. «Min finske arv» er så mollstemt og samtidig befriende humoristisk på egne vegne. Her synges det om å ha bly i blodet.

Blant de flotte musikerne på tangenter, trommer, bandoneon (argentinsk trekkspill) gitar, bass og strykere var sannelig «nesten-hadselværing» Runa Bergsmo på cello med.

Ranveig Ryeng fiolin, Elina Plucker bratsj og Runa Bergsmo cello.
Ranveig Ryeng fiolin, Elina Plucker bratsj og Runa Bergsmo cello. Foto: Solgunn Jensen
Åsbjørg Ryeng spiller bandoneon-trekkspill, Alexander Aa Pedersen piano og Bendik Lund Haanshus gitar.
Åsbjørg Ryeng spiller bandoneon-trekkspill, Alexander Aa Pedersen piano og Bendik Lund Haanshus gitar. Foto: Solgunn Jensen

Tango handler om sterke følelser. Ofte tenker man romantikk, men Jinnegren sang denne kvelden også om det intense ved å bli foreldre, om gleden ved å gi, og om førjuls-stria der forventningene kommer rasende mot oss, Desember-tango samt noen finske tekster som ingen blant publikum skjønte, men hørtes fryktelig triste ut, og en ganske skummel. Alle de flotte arrangementene er gjort av gitarist Bendik Haanshus.

En berikende konsert

De hadde fortjent et større publikum, men de heldige som kom, klappet seg til ekstranummer. Og etter konserten var det mange begeistrede publikummere som takket dem.

Leif Tormod Hansen sa han var glad han tok turen.

– Dette var en virkelig berikelse! Ikke hver dag man får sjansen til å høre slikt. Og det var jo en fantastisk variasjon, med så flotte musikere, sa han.