Åtgaum har laget julesingel med klart budskap i julekosen.
Åtgaum har laget julesingel med klart budskap i julekosen.

Se og hør Åtgaums nye julesang: For dem som ikke har det så bra

I flere år har visegruppa Åtgaum holdt på for å gi ut julesangen som ble sluppet onsdag. Den utspiller seg i en flyktningeleir.

Julevisa «Ei julefortelling» handler om jenta Maria som får et barn i en stall i desembernatta. Så langt velkjent stoff, men derfra er alt annerledes i den stemningsfulle julesangen. Den utspiller seg nemlig i en flyktningeleir, og det er ikke stjerner som lyser, men en brann i en stall. Teksten handler om forholdet mellom palestinerne og Israel, og er en forsiktig nordnorsk gjendiktning av et dikt Johanna Schwartz skrev i 1974.

#Se musikkvideoen!

Geir Remen i Åtgaum står bak den nordnorske versjonen av diktet og forteller at Schwartz som barn rømte fra fødelandet Østerrike til Sverige for å komme seg unna nazistenes jødeforfølgelser. Siden endte hun i Norge.

– Hun var et bemerkelsesverdig menneske. Hun var jøde og katolikk, og veldig politisk aktiv på venstresida. På 1970-tallet ga hun ut flere dikt, og ett av dem het «Juleevangelium». Det var opprinnelig skrevet på svensk, så derfor har jeg bearbeidet det, sier han til Bladet Vesterålen.

Han har brukt flere år på å finne ut av rettighetene til teksten, som han har i bokhylla, i ei samling politiske dikt fra 1974.

X-mas av street-art-kunstneren Banksy.
X-mas av street-art-kunstneren Banksy.

– Vi har holdt på med denne visa lenge. Dette er nok det tredje året vi holder på og skal publisere den, så den har ligget der i bakgrunnen lenge, sier Remen. Årsaken er at dikteren ikke hadde etterkommere, og heller ingen som forvalter tekstene hennes i dag. Til slutt fikk jeg tak i ei venninne, den gamle bibliotekaren på Kongsberg bibliotek. Hun sa at hvis vi ville gi dette ut, ville forfatteren blitt veldig glad, forteller han.

Remen synes teksten er beskrivende:

– Teksten var en flott liten epistel om at ikke alle er like privilegert, og det er ikke noen kritikk av de kristne der, eller av jødene som folk. Johanna Schwartz var jo religiøs og jøde selv. Men det er en kritikk av situasjonen. For meg virker det som en stor synd som blir begått mot det palestinske folket. Det har ikke med jødene som folk å gjøre, men med de nåværende israelske myndigheter. Det er forunderlig at et folk som har lidd så til de grader, har myndigheter som behandler et annet folk på den måten de gjør. Jula er jo ei koselig tid for alle, og jeg setter veldig pris på den. men vi må ha to tanker i hodet samtidig. Det er greit å feire Jesu fødsel, men samtidig går det an å huske på at ikke alle har det så bra, mener han.

Når han tenker på at diktet ble skrevet allerede i 1974, synes han det kan sette mange tanker i sving.

– For meg var jo det nesten i går, for man lever jo så fort. Men det er jo egentlig veldig lenge siden, og det er stadig ille der. Man kan bli deprimert av mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åtgaum-musikerne er opptatt av at tekstene skal bety noe, og derfor traff Johanna Schwartz-diktet i blinken for dem.

– Vi synes det vi gjør skal si noe til folk, uten at vi skal forsøke å være noen slags profeter. En tekst som denne er ikke så vanskelig å tolke, men den er litt forsiktig likevel. Det er ei fortelling. Stallen brant bare opp, liksom, konstaterer han.

Det var ikke lettere å avklare rettighetene til bildet de bruker som illustrasjon til sangen, med paret og eselet framfor en mur. Det er nemlig laget av Banksy, som er en anonym, men verdensberømt street-artist.

– Knapt noen veit hvem han er og ingen får tak i ham. Så når det gjelder rettigheter, er det ikke lett å avklare det heller. Men vi regner med at vi har hans velsignelse, sier Remen.

Sangen blir på strømmetjenestene Spotify og Tidal.

– Vi er jo opptatt av å få ting ut. Det er jo ingen vits i å holde på hvis ingen hører på det, som bassisten vår, Royer Larsen, sier.

Visegruppa Åtgaum består av Geir Remen (gitar, sang), Jens Sundbø (gitar, sang, tangenter), Royer Martin Larsen (bass), Tor-Håkon Gabriel Håvardsen (perkusjon) og Becky Nation (fiolin). Produksjonen er gjort av Jens Sundbø.