Tre av ti B250-ambulansefly er satt på bakken på grunn av tekniske problemer. Fabrikken har sendt eksperter fra Tyskland og USA for å løse problemet.
Tre av ti B250-ambulansefly er satt på bakken på grunn av tekniske problemer. Fabrikken har sendt eksperter fra Tyskland og USA for å løse problemet. Foto: BSAA/Johnny Vaet Nordskog

Setter ambulansefly på bakken

Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene, gjør at Babcock har valgt å sette disse flyene på bakken. Dette skal ikke gå utover beredskapen, opplyser selskapet i ei pressemelding.

Fabrikken har sendt eksperter fra USA og Tyskland for å finne feilen. Babcock setter inn sine to reservefly og henter i tillegg et fly fra Sverige for å opprettholde beredskapen.

Sjef for flyoperasjoner Hans Skog-Andersen i Babcock forklarer at dette er et system som skal sørge for at pilotene skal kunne lande flyene selv om det skulle oppstår et totalt strømbrudd ombord.

– Vi har rapportert inn feil på gyro-løsningen som skal sørge for at pilotene kan lande flyet visuelt selv om alle andre systemer blir satt ut av drift. Fabrikken tar dette på største alvor, og har sendt eksperter fra USA og Tyskland til Norge for å finne feilen, sier Skog-Andersen i pressemeldinga.

Risikoen for totalt strømbrudd i et fly er tilnærmet lik null, og selv om det ved strømbrudd også skulle oppstå en feil på backupsystemet, vil backupen fungere igjen ved restart i luften. Fabrikken mener derfor at flyene fortsatt er trygge å bruke. Likevel har Babcock av sikkerhetsmessige hensyn valgt å legge seg på en mer restriktiv linje enn fabrikanten.

– Sikkerheten kommer alltid først. Vi har derfor valgt å sette de tre aktuelle flyene på bakken til fabrikken har løst problemet. sier Hans Skog-Andersen.

Det er de to B250-flyene som for tiden står på Gardermoen og i Brønnøysund som har denne feilen. Kravene i kontrakten med Luftambulansetjenesten HF tilsier at det skal være åtte - ambulansefly for kortbane (B250) på beredskap på dag og sju på kveld og natt, pluss et jetfly for langbane dag og natt. Babcock henter derfor et B250-fly fra Sverige til Gardermoen og flytter litt på de øvrige flyene slik at beredskapen ved alle baser dekkes opp.