Morten og Trond- Arne Pedersen sammen med Harald Henriksen, Monica Johansen og Christine Lindberg.
Morten og Trond- Arne Pedersen sammen med Harald Henriksen, Monica Johansen og Christine Lindberg.

Stenger kun én bestemt dag i året

De har holdt på i 30 år, og har døgnåpent så godt som hele året.

– Vi har stengt halve julaften og halve 1. juledag, totalt blir det en dag, sier Morten Pedersen i Esso Havna Service.

Og når de først skal stenge er det en fordel at låsen virker.

– Låsen hos oss brukes en gang i året. Det var et år vi ikke fikk vridd om nøkkelen, så det endte med at vi en periode måtte sette en varebil foran inngangsdøra, minnes Trond-Arne Pedersen.

– Men vi fikk fikset det til neste år, legger han til.

Gatekjøkkenet åpner

De åpnet gatekjøkken i 1995. Nå er det nyoppusset, og de er begge overrasket over hvor mange som benytter seg av det både dagene før jul og i romjula.

– Det er fullt kjør ukene før jul, og fra 1. juledag og hele romjula. Det er litt overraskende, det må være noen som ikke klarer julemat i flere dager, sier Trond-Arne.

Julegaver i siste liten

Det er sikkert mange som kjenner seg igjen, den følelsen når det er en eller to julegaver som helt har gått i glemmeboka, og juleribba begynner å bli ferdig i ovnen. Da må man bokstavelig talt handle raskt.

- Vi har opplevd flere ganger at de ansatte ikke har kommet seg hjem før etter to timer etter stengetid. Du vet når det kommer noen litt panikkartet inn på stasjonen, svett og andpusten. Da gjelder det å berge julefreden til kundene, ler de to brødrene.

I 1988 flyttet Esso Havna Service ut av sentrum og til tomta rett ved Sortlandsbrua hvor de er i dag. De har investert rundt 20 millioner kroner i bedriften opp gjennom årene. 8. desember har de jubileum, og Trond-Arne og Morten Pedersen legger ikke skjul på at det til tider har vært utfordrende.

- Spesielt i starten var det tøft, minnes Trond-Arne.

Med døgnåpen butikk var det spesielt i helgene det var verst. De som var ute på byen avsluttet gjerne festen med en matbit hos oss, og det var en periode det var slåssing i butikken hver helg. Tilslutt måtte vi ansette dørvakt for å holde kustus på gjestene, sier han.