Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Tor Johannes Jensen

Synspunkt | Bestillingsbuss Slottnes ved skolefri

Ser på Bladet Vesterålen fredag 27.9 at den nye fylkesråden for samferdsel i Nordland går ut med pressemelding om at det blir bestillingsruter på onsdager og fredager når det ikke er skole.

I sommer var det et evig rot fra fylkeskommunens side angående å få til transport utenom Mandag (hvor bussen gikk 2 ganger pr dag med 6 timers ventetid i Stokmarknes fra ankomst til avgang).

Det ble etablert en bestillingsordning to dager i uken med taxi.

Ser i artikkelen at fylkesrådet sier at de hadde denne ordningen i sommer og fikk tydelig og gode tilbakemeldinger fra Hadsel. Jeg må da spørre: Hvor mange er blitt spurt om dette tilbudet av de reisende om det er tilfredstillende? Svaret er langt ifra så sort/hvitt som en kan få inntrykk av. At en person står frem i Bladet Vesterålen og sier at ordningen har vært en suksess får stå for dennes regning. Den representerer på ingen måte alle.

I pressemeldingen står det ikke når tid bestillingsruta skal gå. Det står ikke oppgitt noe telefonnummer en kan ringe til. Hvis man skal ringe dagen før - er det innenfor kontortiden?

Har fått høre flere tilfeller om folk som ikke benyttet seg av dette i sommer: En person hadde tenkt seg i flere besøk hos noen ferierende sommergjester. Ruten i sommer var lagt opp slik at det bare var taxi fra Slottnes til Stokmarknes med retur ca to timer senere. Det gikk ikke taxi fra Stokmarknes til Slottnes som denne kunne benyttet seg av og komme hjem igjen senere på dagen.

Det samme for en person som hadde tenkt seg å stelle på en av kirkegårdene langs ruten. Personen jeg snakket med lurte på om taxi ventet til vedkommende var ferdig på kirkegården. Tror ikke det nei så derfor var denne muligheten avskåret.

Det er ikke mulighet for å ta seg dagstur til Sortland da denne taxien ikke korresponderer med noe buss til Sortland. Dette har jeg og fått høre. I tillegg har det vært svært vanskelig for eldre folk å finne frem til når taxi gikk og hvilket telefonnummer en skulle ringe. Dette er personer som ikke bruker data.

På hjemmesiden til Nordland Fylkeskommune står det ikke noe om tidspunkter eller telefonnummer. Men akkurat det er ikke uvanlig å oppleve fra den kanten.

En annen ting som jeg synes er steike rart er hvorfor akkurat Slottnesruta ble omgjort til kun skolerute. I andre deler av Hadsel som er sammenlignbare med antall personer slipper de å tenke på dette i det hele tatt. På yttersiden av Hadseløya mellom Stokmarknes og Melbu går det to-tre busser hver dag i skoleferien. Og ingen skal fortelle meg at der er flere reisende enn på Slottnesruta. På Innlandet har de og tre busser per dag i skoleferien. Enten må det bli slik at det kan kjøres buss to-tre ganger på onsdag og fredag i feriene eller så må det brukes bestillingsbuss i hele kommunen. Da får vi en rettmessig fordeling og da kan vi snakke likhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I ferien kjøres det tre ganger på mandagene og kun denne dagen. Men folk har jo behov andre dager enn bare mandagene. Hvorfor ikke fordele den på enkelte av de andre dagene i uken?

Vi har fått et nytt fylkesråd som kjenner Hadsel. En får håpe at han setter seg meget godt inn i denne problematikken og at konstruktive løsninger kommer. Det gjenstår å se.

Reidar Berg