Christian Stejskal trollbandt oss i halvannen time i Kultursalen i Bø.
Christian Stejskal trollbandt oss i halvannen time i Kultursalen i Bø. Foto: Mareno Leonhardsen

Tok oss med til slummen

– En god opplevelse, synes Eldrid Pedersen i Bø, etter forestillinga «Mitt nabolag», med Christian Stejskal og Den kulturelle spaserstokken i kultursalen i Bø.

Vi er så enige. Dette var både konsert, bildespill, litterær deklamasjon og forestilling. Vi fikk være med multikunstneren på en spennende pilgrimstur via Jerusalem og til Kairo til Aksum i Etiopia, fortalt i tekst, sang, bilder og fiolinmusikk. Historier, mennesker og skjebner – presentert i bilder, tekst, arabisk sang med sårhet, og virtuos fiolinmusikk – uten akkompagnement. Alene på scenen i Kultursalen for et lydhørt publikum.

I tekst, toner og bilder tok Stejskal oss med fra sin fødeby Wien, fra land til land og innom søppelbyen i Kairo, hvor vi ble med blant zabaleenerne, og får høre fra samfunn og dagligliv. Bildene vi fikk se onsdag fra Kairo og byens kristne søppelarbeidere er kjent som Stejskals største fotoprosjekt – Mitt nabolag.

– Jeg syntes det var spennende å høre fra livet hos zabaleenerne, sier Eldrid Pedersen, som på forhånd ikke hadde lest alt om forestillinga, og fikk dette som en ekstra opplevelse.

Forestillinga var en del av Den kulturelle spaserstokken i Bø, og besøkt av en del eldre. 

Vi hadde aldri festet oss ved dette navnet tidligere. Men Christian Stejskal (f.1977) er utdannet fiolinist ved Norges musikkhøgskole, musikkhøyskolen i Hannover i Tyskland, samt musikkhøyskolen i Bern i Sveits. Han var i årene 2010 til 2013 ansatt som førstefiolinist ved Kairos operaorkester, samtidig med utarbeidelsen av «Mitt Nabolag». Han har jobbet som fiolinist i mange symfoniorkestre i Norge, blant dem Den Norske Opera, Kristiansand kammerorkester, Trondheim symfoniorkester, Tromsø Kammerorkester og Stavanger symfoniorkester. Han kan se tilbake på utallige opptredener. Stejskal er selvlært fotograf og nådde i 2012 finalen i Anthropographia International Photo Awards, med påfølgende utstilling i New York. Samme år vant han publikumsprisen for sitt bidrag til Ljubliana International Photo Award.