– Folke vandrer rundt blant lik

Nødhjelpskoordinator i Norges Røde Kors, Jan Egil Mosand.

Nødhjelpskoordinator i Norges Røde Kors, Jan Egil Mosand. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

– Å amputere armer og føtter er det viktigste akkurat nå, sier myreværingen Jan Egil Mosand. Han er operasjonsleder for Norges Røde Kors’ aksjon på Haiti.

DEL

Jan Egil Mosand fra Myre har det operative ansvaret for Norges Røde Kors hjelpeaksjon på Haiti. Myreværingen gir Bladet Vesterålen en tilstandsrapport fra katastrofen i det fattigste landet på den vestlige halvkule:

– Ortopedi, å fjerne armer og føtter, er det mest avgjørende for å redde liv akkurat nå. Kirurgene i feltsykehuset er heldigvis kommet i gang, sier operasjonslederen fra Myre.

Traumatisert

Ingen vet hvor mange som har omkommet, men de amerikanske marinestyrkene anslår at så mange som 200.000 kan ha blitt drept av jordskjelvet.

De overlevende vandrer apatisk rundt blant likene av kjente og kjære.

– Vi ser et traumatisert folk, et folk som er apatisk, i tillegg til de akutte behovene de har for legehjelp, vann – rent vann – og mat. Dette er et folk som vil være preget i lang, lang tid, sier myreværingen.

Ti kroner

– Kommer hjelpen fram?

– Den kommer fram. Både utstyret vi har sendt og feltsykehuset vi har designet og fraktet nedover er oppe og går, sier Mosand, som garanterer at hver eneste tier redder liv.

– Hver tier gir utslag i et menneskes liv. Gi en tier rett og slett for at folk skal overleve. Ingenting er for lite. Be naboer, venner og kjente gi. Ring inn et lite bidrag til 820 44001 på 200 kroner, det går rett til medisinsk utstyr.

Røde Kors sørger for medisinsk ekspertise, feltsykehus og humanitær ledelse. De er den ledende organisasjonen etter katastrofen, og har mengder med personell på Haiti, og frakter i skrivende stund mengder av utstyr og mennesker rundt på øya. Organisasjonen mobiliserer også forsyningsskip, og operasjonen er i ferd med å bli største siden tsunamien i Thailand.

– Røde Kors skal i tillegg til akutt medisinsk hjelp etterhvert også bidra med psykiatrisk, psykisk og psykososial hjelp. Vi vil nok også bli på Haiti i en del av gjenoppbygginga, som vi håper starter raskt.

Ingen oversikt

– Ingen har full oversikt. Mye av oversikten man har over omkomne og skadde dreier seg om det som skjer i hovedstaden Port-au-Prince. Det gjenstår fremdeles å kartlegge byene rundt omkring på Haiti. Vi snakker om titusener på titusener, om ikke hundretusener med døde.

Myreværingen ber næringslivet i Vesterålen støtte aksjonen, og forteller at Røde Kors har fått en del støtte fra bedrifter i Øksnes.

– Jeg vil oppfordre og etterlyse engasjement fra bedriftene i Vesterålen. Vi er helt avhengig av støtten. Vi må ha både den krona, de tierene, hundrelappene og tusenlappene. De er livsnødvendige, og går avkortet ned til Haiti.

Artikkeltags