Motstanden mot EU-medlemskap har historisk sett vært svært høy i Nordland, men en ny meningsmåling viser at nordlendingen også er skeptisk til EØS-avtalen. Av de spurte sier bare 22 prosent at de vil opprettholde avtalen, mens 36 prosent vil erstatte den med en ordinær handelsavtale.

Spesielt i Vesterålen er motstanden mot EØS svært høy. Kun 10 prosent av de spurte foretrekker EØS, mens hele 47 prosent fortrekker en vanlig handelsavtale. Leder Christian Torseth er imponert:

Solid jobb

– Dette viser at det gode arbeidet som Sortland Nei til EU og aktivister i regionen har holdt på med i lang tid, bærer frukter. Torseth er tydelig fornøyd, og fortsetter:

– Det er spesielt godt å se at folk i Vesterålen forstår at vi kommer til å få solgt fisken vår også med en normal tilknytning til EU. Det er en av mange misforståelser vi jobber for å rydde av veien.

Det er Nei til EU i Nordland som har bestilt målingen.

Et mønster

Torseth er fornøyd:

– Det er gjort en rekke lignende meningsmålinger rundt omkring i landet, og Nordland føyer seg inn i et mønster: Hvis folket ble spurt, hadde Norge gått ut av EØS.

Torseth mener debatten om EØS har tatt seg opp den senere tid.

– Helt klart. For første gang siden 1994 er sittende regjering villig til å ta i saken. I over tjue år har vekslende regjeringer lagt lokk på EØS-trollet, og nektet å svare. Nå er både LO-kongressen og ledende politikere på banen. Riktignok vil både LO-ledelsen og de fleste partiene frede EØS, men nå svarer de i det minste på spørsmål.

– Rett vei

Torseth mener det går rett vei:

– Om fire år er EØS den viktigste valgkampsaken. Da kan folket få avgjøre EØS-spørsmålet, slik det burde vært i 1992, da avtalen ble signert.

Nei til EU har samarbeidet med både Senterpartiet, Rødt og Sosialistisk Venstreparti om målingen. SPs Siv Mossleth kommenterer målingen slik: «Senterpartiet skjønner usikkerheten rundt EØS, men partiet vil erstatte EØS-avtalen med handels- og samarbeidsavtaler. Norge er ikke bundet til EØS for evig tid, selv om noen fremstiller det slik. Brexit viser at det er alternativer til EØS.»

Enig

SVs fylkesleder, Marius Jøsevold er enig:

– Norge må ut av denne avtalen snarest. For det første trenger vi den ikke, vi har avtaler som med litt tilpasning vil sikre norsk eksport. For det andre er EØS langt mer inngripende i norsk samfunnsliv enn de fleste skjønner. Vi kan snart ikke snu oss uten å spørre om lov. For det tredje er EØS en rutsjebane inn i medlemskap. Alle skjønner at hvis vi tilnærmer oss EU lenge nok, blir vi til slutt helt lik dem. Det har Norge sagt nei til, men Stortinget trenger tydeligvis en påminning, sier Jøsevold.