Fra 1. oktober i fjor var Helge Krøgenes på plass som daglig leder for Fabrikken Næringshage, der han også har tittelen forretningsutvikler.
Hvordan har det vært å jobbe her?
– Det er fantastisk. Jeg har jo jobbet med forretningsutvikling siden jeg gikk ut av skolen, så å si. Og så har jeg bodd totalt 11 år i USA der jeg har jobbet med norske prosjekter fra Norge til USA, sier Helge, som også har jobbet for Innovasjon Norge i San Fransisco som trade commissioner eller eksportutsending.
– Norge er langt framme teknologisk, men vi er ikke så veldig gode på markedsføring, sier han.
Raskest voksende bedrift
Han er av typen som er en god selger, tillitvekkende, lavmælt, sjarmerende og trivelig. Og han har definitivt havnet på rett hylle i livet, gründerånden har vært til stede helt siden han forlot skolenbenken. I hans rikholdige bakgrunn er det opptil flere sukessbedrifter.
Da jeg oppga Telenor som referanse, var det ingen som visste hvem det var.
Helge Krøgenes
– Vi startet databedrift rett etter BI, vi var fem kamerater. Jeg var på en måte gründer med en gang. Vi importerte Acer pc-er til Skandinavia, og var Norges raskest voksende bedrift uavhengig av bransje, i den tida der. Vi holdt på i fem år, så solgte vi bedriften, sier Krøgenes.
Havnet i USA
Etter et mellomspill hos Apple havnet han i USA og jobbet for Maxware – en software spinoff fra Telenor med softwareteknologi-eksport til USA.
– Det var det aller første møtet med USA og med virkelig store bedrifter. Da jeg oppga Telenor som referanse, var det ingen som visste hvem det var, humrer han.
Han forsto fort at eneste måten å få dette til på, var å få referansekunder i USA, og bygge seg opp derfra. Skal du lykkes i et marked med mye støy, må geriljataktikk brukes. Du må definere segmentet, vite hvem kunden er og jobbe svært strategisk inn mot de kundene du har bestemt deg for å selge til.
Etter 9 år i USA snakket ikke barna norsk lenger
Helge Krøgenes
– Som eksportutsending i San Fransisco for Innovasjon Norge jobbet jeg med eksport av norsk teknologi til Silicon Valley. Da lærte jeg litt om hva som skal til for å lykkes med å få produkter fra Norge og ut i markedet, sier han.
Helge har hele tiden jobbet som forretningsutvikler av prosjekter.
– Mye har vært internasjonalt, jeg har gjort det mer enn å jobbe i Norge.
Norsk flomvern
– Vi kom hjem, fordi etter 9 år i USA snakket ikke barna norsk lenger, og da fant vi ut at vi måtte flytte hjem, sier han.
I 2003 møtte Helge en norsk Petter Smart, oppfinneren av en helt ny type flomvern, på Ås, og utviklet det. Gjerdene mot flomvann er innovative, der vannets egen tyngde forsterker gjerdet.
– Det var ikke min idé, men vi fikk gjennombrudd i USA og solgte for 50 millioner kroner i flomvern i New York fra 2011 til 2014. Det er helt unikt for en liten norsk bedrift å klare å få noe sånt til på et sted som New York, sier han.
Etter flommen Sandy, som førte til enorme skader på bygg, installerte de flomvern for bygg verdt mange miliarder, og disse ble satt opp rundt store bygg, blant dem Wold Trade Center.
Historia bak er litt spesiell, det var Nestlés fabrikk for kaffepulver som var tilsatt litt mer vann enn nødvendig
I Thailand har den norske oppfinnelsen med mobile gjerder mot flom beskyttet tre fabrikker.
Et bilde på hans profilside i sosiale media viser Helge iført vadere og med vann til knes. Historia bak er litt spesiell, det var Nestlés fabrikk for kaffepulver som var tilsatt litt mer vann enn nødvendig.
– Den hadde vært oversvømmet i ganske lang tid, så vi satte opp flomvern inne i fabrikken for å få vannet ut av prosessoranlegget. Jeg gikk rundt der inne sammen med 6-7 lokale som lyste med lommelykter etter slanger i vannet. Vi fikk til slutt satt opp flomvern inne i fabrikken, og tømte den for vann, sier han.
En øyeåpner
Han kom tilbake fra The big apple, New York, i 2014 og hjem til Nøtterøy, der han har jobbet endel sammen med næringssjefen i forhold til gründerhuset der. Der ble han også involvert med Norlense, og ble kjent med hvordan man tenker på Fiskebøl.
– Det er en veldig fin stab i Norlense. Og de er veldig fremoverlent; de vil gjerne få ting til, de er kreative og selger 80 prosent av sine produkter internasjonalt, sier han.
Det var en øyeåpner å se fjellene og kunne gå på ski
Helge Krøgenes
Helge hadde ikke vært oppe i nord tidligere. Etter å ha bodd i storbyer var det en kontrast som var frisk.
– Jeg er glad i friluftsliv, og det er ikke å legge skjul på at det var en øyeåpner å se fjellene og kunne gå på ski og gjøre alt det der, smiler han.
I can do-stemning
Han oppdaget en link som han synes er veldig spennende. Nemlig at der er en likhet mellom bedriftskulturen i Silicon Valley og hos oljevernprodusenten Norlense.
– I Silicon Valley er det ei veldig frampå-stemning som er interessant. Når du har et nytt prosjekt, så blir du møtt med interesse. – Fortell meg mer, er omkvedet. – Fortell meg om prosjektet ditt, om idéen, hvordan du har tenkt å utvikle det.
Nå er det forsåvidt begynt å skje det samme i Norge, men det er ikke så markant som «over there». Den «I can do-stemninga» møtte jeg på Norlense. Her ønsker vi å utvikle bedriften, å være framoverlent og å gjøre nye ting hele tiden for å utvikle bedriften, sier han.
Denne «I can do-stemninga» møtte jeg på Norlense.
Helge Krøgenes
Det ene tok det andre, og nå er Fabrikken Næringshage involvert i flere prosjekter hos Norlense.
Styrker bedriftene
Fabrikken Næringshage på Sortland jobber primært med forretningsutvikling. I tillegg har de samling av bedrifter i klyngen Arena Bedrift.
– Vi gjør i startfasen det som er med på å styrke bedriftene. Det går på å koble bedriftene i forhold til temaer de er opptatt av. En god anologi er at når man samarbeider blir man sterkere, sier han.
Næringshagen er også med på noen initiativ der de jobber med landbasert oppdrett på Andøya og et fiskemottak på Bleik. Fabrikken er også involvert i å begrense søppel i havet som kommer fra skipsfart – med Øksnes-bedriften Delitek.
– Vi holder også på med et sjøbasert LNG gassmottak som vi er med på å utvikle. Og vi holder på med organisering av lokalmatprodusenter. Og tangdyrking. Og gårdsturisme, fisketurisme og opplevelsesturisme. Der er vi involvert i et opplevelsessenter på Å i Lofoten, sier Krøgenes.
Næringshagen har nylig kjørt etablererkurs, og har hatt tre samlinger i Kabelvåg og i Stamsund med 30 deltakere fra Lofoten.
– Vi jobber både i Vesterålen og Lofoten, og har nå etablert et kontor i Svolvær der vi har ansatt en person som dekker Lofoten for oss, men vi er alle involvert i prosjekter i Lofoten.
Løfter gründerne
– Hovedknaggene våre er gründerbedrifter og eksisterende bedrifter som vil utvikle virksomheten. Etter etablererkurset for nye bedrifter tar vi tak i disse, jobber med finansiering og hjelper dem i gang.
Næringshagen inviterer nå i samarbeid med Fiskeriparken til et stort seminar om hvordan man bruker ordningen skattefunn på en effektiv måte.
Det er prakfullt! New York er en smeltedigel, men når du har jobba der og kjørt rundt i trafikken og kaoset i noen år, så gjør det ikke noe å bo og jobbe et annet sted
Helge Krøgenes
– Regionene her bruker skattefunn alt for lite. I en bedrift som utvikler ny teknologi eller forbedrer produksjonsteknologi, så er skattemyndighetene med på å betale for det som blir utviklet. Hvis du for eksempel bruker to millioner kroner på å utvikle en ny produksjonslinje som har god innovasjon i seg, så vil du få tilbake 400.000 kroner fra staten, sier han.
Innen skattefunn hjelper næringshagen med å skrive søknader og rapportere.
Totalt er det fem personer som arbeider i næringshagen, et veldig godt miljø og godt team, ifølge Krøgenes. – Men de er en smule overarbeidet.
– Vi ser etter muligheter for å utvide staben, sier han.
– Praktfullt!
Selv er Helge Hadsel-mann, han bor på Fiskebøl, midt mellom regionene.
– Det er prakfullt! New York er en smeltedigel, men når du har jobba der og kjørt rundt i trafikken og kaoset i noen år, så gjør det ikke noe å bo og jobbe et annet sted, humrer han.
Han stortrives i Vesterålen og Lofoten.
– Her ute er det en gründerånd og en del som vil etablere ny virksomhet. Det er mye likhet i en gründertilværelse og det å være fisker med usikre fangster og variabel inntekt. Begge regionene er utviklet ut fra fisken, og det gir sitt preg, man er vant til å stå på for å klare seg og for få til ting. Samme kriterier gjelder for å få til nye virksomheter og nyutvikling innen næringsliv. Og det er absolutt en vekstregion og en stå på-holdning her, sier han.
Stort potensial er det blant annet innen vinterturisme, som i år har tatt virkelig av i Lofoten.
– Det som nå skjer innen turistnæringa er veldig positivt, sier Helge som selv er glad i kombinasjonen fjell og ski.
– Jeg er med i en gjeng og har fått oppleve litt av fjellene på topptur, og det er fantastisk. De er så spreke alle sammen, så jeg er glad for at der er noen damer med også, de klarer jeg fint å holde følge med, ler han.
De er så spreke alle sammen, så jeg er glad for at der er noen damer med også, de klarer jeg fint å holde følge med
Helge Krøgenes
Ellers er både kajakken og fjellskoene brukt. Bare man kommer seg ut i naturen og får renset hodet litt, er det ikke så nøye om det er på sjøen eller til fjells, alt er fint.
Han vindsurfer også, sammen med familiens portugisiske vannhund Balder har han vindsurfet ved Long Island.
– Alle som var utpå ville hilse på oss, og bikkja var helt vill når vi fikk litt fart. Nå vil han være med hver gang jeg tar fram brettet, sier han.
Reisevant familie
Familien fra Nøtterøy er reisevant, og er for tiden spredt over flere kontinenter. Kona jobber innen shipping og pendler til Bømlo, mens yngstemann på 19 år er i Nicaragua for å lære spansk, mens sønnen på 26 år og datteren på 27 år begge har studert internasjonalt.
De møtes gjerne når de kan, på familiens hytte på Veggelifjell, ikke langt unna Hardangervidda. Der er det forøvrig blitt en tradisjon å lage en gigantisk gul påskekylling i snø. Kyllingen er en attraksjon for ungene i området.
– I år i påska besøkte jeg guttungen i Nicaragua, der var det 37 varmegrader så det var godt å komme tilbake hit. Han lærer hvor godt det er å bo i Norge, ved at han er der i et halvt år, sier Krøgenes.
Til konas femtiårsdag ga han en spesiell gave, to reinsdyrhorn som var filtret sammen.
– De er blitt til ei lampe som henger på hytta og er en fin symbolikk på et ekteskap og at man blir veldig sammenfiltret, smiler Helge og fletter hendene sammen.
Veksthus på Sortland
Fabrikken Næringshage er på flyttefot, og flytter 1. juni inn i det gamle Sparebankbygget på Sortland.
– Der skal vi lage et innovasjonshus for regionen. Da blir det 4 etasjer med plass til kreative prosjekter og nye bedrifter, som vi vil samlokalisere med oss for å dra nytte av all den dymatikken som skjer når bedrifter er samlet i noe slikt som et veksthus, sier Helge, og forteller at de ikke har funnet et godt nytt navn.
– Der får vi muligheten til å skape vårt eget miljø, og kan ta inn mange av de prosjektene vi er involvert i. En del av de som har gått etablererkurs i Vesterålen skal være med oss, og der er plass til flere. Vi skal tilby fleksible løsninger slik at de kan komme i gang på en rimelig måte, sier Helge.
– I tillegg til offentlige midler fra Innovasjon Norge kunne vi tenke oss å stimulere til å lage et investormiljø, som er med på å investere i de prosjektene som er sammen med oss. I Oslo har de lykkes med dette, man investerer mindre beløp inn i noen utvalgte bedrifter av 80 prosjekter i en inkubator. Det må være forutsatt at de er sammen med oss, slik at vi vet at de utvikler seg slik de skal, sier han.
Når du tenker eller gjør nye ting utenfor komfortsonen, så utvikler hjernen seg
Helge Krøgenes
Innovasjon Norge matcher investeringskronene med 50/50.
– Vi kunne godt tenke oss å få noen inn i huset som er med på å forvalte dette. Det er spennende, sier han.
Det er ikke til å stikke under en stol at det er mange prosjekter som ikke lykkes.
– Men vi vet at bedrifter som etablerer seg i slike klynger har mye høyere grad av suksess enn om de holder på alene, sier han.
– Det er kicket av å kunne få til umulige ting, sier han om drivkraften i arbeidet.
En livsstil
Han har gjort mye i sin tid, blant annet solgt syntetiske vinkorker til vinprodusenter i Napa Valley. Det ble en så stor ordre til slutt at produsenten for korkene måtte utvide fabrikken.
– De vindyrkerne samarbeidet, og på grunn av det kom de raskt opp til vin av en høy kvalitet, sier Helge.
Du ser det hos Helge når han hører om en ny idé. Blikket fokuseres, det stilles skarpt som objektivet på et kamera, der er ett hundre prosent oppmerksomhet, du sitter som i en spotlight. Det er glød.
Hodet jobber hele tiden, det slår seg ikke av. Og dessuten har forskere bevist at når man tenker kreativt og utenfor boksen, skjer det noe med synapsene i hjernen, de danner nye koblinger.
– Når du tenker eller gjør nye ting utenfor komfortsonen, så utvikler hjernen seg, synapsene går nye veier. Jeg fikk ei bok av guttungen om dette, sier han.
Han liker ikke bare vin, men også kaffe fra den lokale gründeren Hindø i Sigerfjorden. Og fisk i mange varianter, det står ofte på menyen sammen med kvalbiff.
– Favoritten er bacalao, du vet sånn ferdigrett, og så tilsetter jeg boknafisk eller «Boknalao», det spiser jeg alt for mye av, ler Helge.
Hans sist leste bok var The Revenant, som nylig ble en Oscar-vinnende film, og han liker også svært godt Jan Guillous familiesaga som begynner med Brobyggerne. Nybrottsfolk det også, og dessuten interessant norgeshistorie.
På tur heim til Fiskebøl må han ofte stoppe og ta bilder. Både den unike smaken av Norge med lokalprodusert mat og naturen har stort potensial.
– Regionene har stort uutnyttet potensial for mye egentlig. Når du er fastboende tror jeg ikke du ser verdien av området på samme måte som en som kommer hit for første gang, sier han.