17-åringen er en farlig motstander på fotballbanen. I løpet av 19 kamper i år har han tegnet seg på scoringslista med 15 mål for Sortland ILs a-lag.

I fjor, da han ennå spilte på G16-laget, ble det 12 mål på 11 kamper.

Fem dager med topplag

Nå har Nicklas Rødsand trappet ned årets sesong med ei ukes hospitering hos Stabæk, som er klare for Eliteserien igjen neste sesong. Det ble fem treninger med høyt tempo.

Det var sportslig koordinator og hovedtrener Tore A. Jakobsen som fikk innpass for talentet hos Stabæk.

– Jeg har kjent toppspillerutvikler Gaute Larsen gjennom mange år. Han er Norges høyest utdannede fotballtrener og den som har holdt på lengst i dag. Han er en veldig god pedagog og trener. Derfor var det veldig spennende å la Nicklas få noen runder med ham. Nicklas har jo noe spesielt ved seg, sier Tore A. Jakobsen.

I toppklassen

– Det var tungt, men artig, sier Nicklas selv etter treningsøkter på mandag, tirsdag, torsdag, fredag og lørdag, da det var sluttevaluering. Noe ferieopphold var det langtfra. Det var tidlig opp om morran og minusgrader ute.

– Selve treningene inneholdt mye av det samme som jeg kjenner til fra før, men på et høyere nivå enn jeg er vant til.

– Jeg er jo ung, så de fleste jeg trente sammen med, er litt eldre enn meg, selv om det også var et par yngre, forteller han.

Jakobsen legger ikke skjul på at de unge Stabæk-spillerne er i toppklasse.

– Det var 22 til 24 jevnt gode gutter her, og nå har Nicklas sett og trent med landslagsspillere, sier Sortland-treneren.

– Stabæk har det beste miljøet i Norge i disse årskullene, sammen med Molde. Tanken var at Nicklas skulle få erfare hvor lista ligger, oppleve hvor han selv står, og få noen gode tilbakemeldinger på hvordan han bør angripe situasjonene han står i.

Riise skrøt av skuddfoten

Og tilbakemeldingene var gode. Bjørn Helge Riise, som selv har spiller-erfaring fra England og kontinentet, og har trent flere unge Stabæk-lag, ga ham klare signaler:

– Han satte fingeren på svake sider, som at jeg må jobbe med scanning, forteller Nicklas Rødsand. Det å løfte blikket fra ballen, få oversikt over medspillere, motstandere og muligheter, kan gjøre stor forskjell.

Og Nicklas har allerede begynt å trene bevisst på det etter at han kom heim.

Det positive han fikk med seg var ros for farta og skuddfoten.

– Det var jo artig å høre. Jeg synes jo selv også at jeg har bra fart. Og så føler jeg at jeg er god i én-mot-én-situasjoner, innrømmer Nicklas Rødsand.

Dessuten fikk han honnør for å holde ut.

– Bjørn Helge sa etter treningene at det er mange som har kastet handkleet etter første eller andre dag på et slikt opphold. Men jeg holdt nå hele uka, humrer han.

Ambisjonene

– Hva har du lyst til å oppnå videre?

– Jeg har tenkt masse på hva jeg vil. Eliteseriespill er jo det jeg har hatt lyst til. Alle drømmer jo om Premier League, men Eliteserien trur jeg faktisk at jeg skal klare, svarer Nicklas Rødsand.

Tore A. Jakobsen synes selv treningsøktene han observerte, var på høyt nivå. De unge Stabæk-spillerne har nå forberedt seg til åpent nordisk mesterskap for G19 i Marbella.

Han har jobbet mye med unge spillere for å gi dem muligheter på høyere nivå, og har sett flere ta steget.

– Vi skal ikke drive forskjellsbehandling, men legge til rette for dem som har muligheter og vil investere litt ekstra. Vi ser at det er mulig, og jeg er veldig glad for at Nicklas fikk sjansen. Det blir flere, sier treneren.

Trenerlegender

Selv var Jakobsen på cupfinaleseminaret sist uke, foruten å følge med på treningene med Nicklas.

– Trenermiljøet i norsk fotball er ikke så stort, så man kjenner hverandre, og det er godt å komme tilbake. Her får man presentert det siste som rører seg, sier han.

Jakobsen fikk seminar med både Claudio Ranieri som førte Leicester til gull i Premier League i 2015-16, og Marcelo Bielsa, som førte Leeds til opprykk i Premier League i 2018 og er kalt «verdens beste trener» av Manchester Citys Pep Guardiola.

– Det var jo fantastisk. Neste år håper jeg vi kan reise med flere trenere fra Sortland og Vesterålen, og utvikle et enda bedre fagmiljø her, sier Tore A. Jakobsen.