Forrige helg gikk to kamper i damenes fjerdedivisjon Nord-Norge. Her fikk Stokmarknes besøk av TSI 3 og TSI 4.

Da lagene kom til Hadselhallen lørdagskvelden, manglet en vesentlig brikke: Dommerne. Det skal settes opp to dommere til hver kamp, men her var ingen. Bladet Vesterålen får opplyst at situasjonen var den samme da Stokmarknes-laget møtte Blest på Leknes midt i oktober.

På en times varsel steppet Bengt Are Pettersen inn og dømte kampen aleine, der det egentlig skal være to dommere.

Kutyme

Stokmarknes-trener Carl Ove Furnes lurer på hva som har skjedd.

– Dommermangel har vært ei problemstilling de siste fem årene, og det blir opp til lokale ildsjeler å stille opp. All ære til Bengt Are som tok opp hansken aleina. Det er en kjempevanskelig oppgave for én dommer aleine, og det gikk bra, mener Carl Ove Furnes.

Men han påpeker at det er kutyme at dommeren ikke skal komme fra samme klubb som noen av lagene.

– Det koster masse å få et dommerpar fra Bodø eller Lødingen, så vi sparer jo penger på dette, men det er ikke helt heldig tilføyer han.

– Under pari

Bengt Are Pettersen beskriver situasjonen som langt under pari.

– Jeg har lyst til å gi rødt kort til Håndballforbundets region Nord, sier han til Bladet Vesterålen. Han skrev et brev til daglig leder i regionen etter helgas kamper, der han beskriver en opplevelse av å ikke bli tatt seriøst her i distriktet.

– Til syvende og sist går det ut over barn og unge som har lyst til spille og dømme håndball, mener han.

Ta vare på dommerne

Pettersen etterlyser et system for å ta vare på dommerne i håndball.

– Forbundet sier vi må utdanne dommere. Men hva skjer med dem etter de har tatt kurs? Vi har noen jenter som er dommertalenter, men vi vet ikke hvordan de kan komme seg videre og bli bedre dommere. Så da velger de heller å spille noen år, og så slutter de med handball. Handballen har et stort problem her i regionen hvis man ikke tar vare på dommerne, skriver han.

Dommerkontakten stiller også spørsmål ved om region nord er for stor.

– Når regionen skal dekke et område fra Møre til Finnmark, blir de små distriktene og sonene innenfor regionen borte, frykter han og viser til at Vesterålen blant annet ikke er nevnt som område innen region nord, i motsetning til Lofoten og andre.

Mellom to stoler

Inger Johanne Bakke, leder spill og trening/fagutvikling i Håndballforbundets region nord, bekrefter at det ikke var satt opp dommere til helgas fjerdedivisjonkamper i Hadselhallen.

– Det er veldig beklagelig, og det må vi ta ansvar for. Fjerde divisjon har falt mellom to stoler. Vi har engasjert en oppsettmedarbeider som setter opp dommere for aldersbestemte kamper, og en annen som setter opp dommere til tredje divisjon. Meningen var at oppsettmedarbeideren som har de aldersbestemte kampene også skulle sette opp til fjerdedivisjonskampene. Nå er det ryddet opp i, og fra nå av tar han seg av fjerde divisjon også, opplyser Bakke.

Dommermangel

Hun understreker at regionen har har stor dommermangel.

– Vi kan ikke skylde på det denne gangen. Men på grunn av dommermangelen har vi vedtatt en regel som sier at hvis det ikke står oppsatt dommer til helgas kamper torsdag klokka 17, må klubbene hive seg rundt. Heldigvis stilte Bengt Are Pettersen opp, sier Inger Johanne Bakke til Bladet Vesterålen.

Soneleder for Håndballforbundet i Lofoten og Vesterålen, Randi Rasmussen, understreker også at de legger seg flate for manglende dommere i kampene.

– Nå er det i orden, og vi har en ansvarlig for oppsett av dommere framover, sier hun til Bladet Vesterålen.

Sjikane

Rasmussen mener sone Lofoten og Vesterålen gjør mye for å ta tak i dommermangelen nå:

– Vi tar det opp med klubbene i sonemøter. Jeg har selv ei datter som dømmer, så dette kjenner jeg jo personlig på også. Jeg tror hovedårsaken til dommermangelen er dårlig oppførsel og sjikane fra både tribune og trenere. Det er riktig nok bare noen få som gjør livet vanskelig for dommerne på denne måten, men de er nok en hovedgrunn til at rekrutteringa står stille, mener Rasmussen.

Sonen vil arbeide for å få voksne kampverter som skal ivareta både dommere og publikum på alle kamper fra 10 år og oppover.

– Dessuten har vi hatt et tungrodd system for å godkjenne delegater og dommerobservatører. Det blir enklere å få til nå, sier Rasmussen.

Kampene

Slik gikk kampene i Hadselhallen:

Stokmarknes - TSI 3: 27 - 30 (10-17). Mål for Stokmarknes: Henriette Fjær 9, Marit Østlyngen Riibe 6, Maia Antonsen Jørstad 4, Vilde Wollik Vatndal 3, Julie Johnsen 2, Sofie Johnsen 2, Marte Elise Enoksen 1. Mål for TSI 3: Julie Lundemo Heide 11, Marte Finstad 5, Nora Skaug Vik 4, Mathilde Amalie Skreddernes 4, Kristin Pettersen 2, Mia Mauseth Reppen 2, Oda Ottersen 1, Tuva Marie Lindstad 1.

Stokmarknes - TSI 4: 29 - 24 (17 - 10): Mål for Stokmarknes: Maia Antonsen Jørstad 9, Marit Østlyngen Riibe 5, Henriette Fjær 3, Sofie Johnsen 3, Mathilde Sofie Kristensen 3, Elizabeth Kristine Karlsen van Leeuwen 2, Juie Johnsen 1, Martine Johansen 1. Mål for TSI 3: Ann-Elisabeth Haugen 6, Katrine Ryden Pettersen 5, Stine Fjeldsrud Karlsen 4, Nora Straumbotn Sørensen 3, Nora Nordmark Jenssen 2, Julie Emma Léna Bourdeu 1, Ida Christine Sundbakk 1, Ingebjørg Sæther Ribberud 1.

Etter helgas serierunde ligger Stokmarknes på sjette plass i fjerde divisjon med to poeng på fire kamper. Bravo topper med seks poeng på tre kamper, foran TSI 3, som har samme poengsum, men svakere målforskjell.