Sortering: Noen av råvarene som skulle i butikksøpla var i tipptopp stand, andre var ikke så gode. Foto: Ellen Stranda Haugstvedt

Søppel ble til salat

SORTLAND: Sigerfjord skoles raid på matbutikkene torsdag, ble til et skikkelig sunt måltid for barna fredag.

Forrige uke skrev vi om at sjetteklassingene på Sigerfjord skole var rundt om på matbutikkene i et spesielt ærend: De skulle hente sekk etter sekk med mat som ellers skulle gått i butikkenes søppelcontainere.

Fredag var det tid for sortering – og matlaging. Da skulle nemlig elevene finne hva som var spiselig. Det ble litt av et måltid, som vi kan se her: Store fruktfat, salater, stekt blomkål, smoothie og banandessert.

Les også
Redder maten fra søpla

Å gjennomgå posene med råvarer var ikke en helt tanketom oppgave. Det var en del som endte opp i komposten.

Butikkene har forskjellige ordninger for å få brukt eldre varer i stedet for å kaste dem. Men det er ikke alt som fanges opp, og butikkene har en lavere terskel for å kaste varer enn folk har for å spise dem.

– Det som elevene fikk med seg er både varer som har gått ut på dato, varer som har blitt dårlig, og varer som vi ikke ville ha fått solgt fordi de virker dårlige, sa frukt- og grøntansvarlig Siv Bjerke Johannessen ved Coop Mega da vi var innom forrige uke.

Ferdig laga: Sjetteklassingene på Sigerfjord skole bak resultatet av fredagens skolestrev. Foto: Tove Yttervik

– Det er ganske bra at vi får brukt det, i stedet for at det skal kastes, kommenterte eleven Stella Alvestad da.

– Det er mye kulere å spise det enn at det ligger i søpla, sa klassekamerat Marelius Lind Johansen.

Utplukking: At noe av salaten i salatposene har blitt dårlig, betyr ikke at alt er det. Foto: Ellen Stranda Haugstvedt
Reste-matlaging: Elever i matlaging med råvarer fra matsøpla til butikker på Sortland. Foto: Tove Yttervik